Ο αρχηγός της βρετανικής αστυνομίας, Μπέρναρντ Χόγκαν-Χόου, δήλωσε σήμερα πως «τουλάχιστον πέντε» Βρετανοί αναχωρούν «κάθε εβδομάδα» για το Ιράκ ή τη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

«Οι πρόοδοι του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες σημειώνονται ολοένα και πιο γρήγορα, τώρα και προς την Τουρκία, δεν είναι απλώς ωμότητες που διαπράττονται σε μακρινές χώρες», δήλωσε ο Χόγκαν-Χόου.

«Γνωρίζουμε ότι περισσότεροι από 500 Βρετανοί έχουν ταξιδέψει για να συμμετάσχουν στις μάχες. Πολλοί εξ αυτών έχουν επιστρέψει και πολλοί άλλοι θέλουν να το κάνουν τους επόμενους μήνες ή ίσως χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κατά μέσο όρο πέντε άνθρωποι εντάσσονται (στο ΙΚ) κάθε εβδομάδα. Πέντε την εβδομάδα, ίσως να μοιάζει μικρός αριθμός, όμως σκεφτείτε ότι ο χρόνος έχει 50 εβδομάδες, δηλαδή 250 στρατολογήσεις», επεσήμανε ο αρχηγός της βρετανικής αστυνομίας.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι οι κατώτατες εκτιμήσεις. Ενδέχεται να υπάρχουν και κάποιοι που ταξίδεψαν σε άλλη χώρα προτού μεταβούν στο Ιράκ και τη Συρία», εξήγησε.

Ο Χόγκαν-Χόου εκτίμησε επίσης ότι η επιστροφή στη Βρετανία «προσώπων που ενδέχεται να είναι εμπειροπόλεμοι είναι ένας κίνδυνος για τις κοινότητές μας».