Ένα από τα πιο πολύπλοκα ρολόγια τσέπης, που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, πρόκειται να τεθεί σε δημοπρασία τον ερχόμενο μήνα με εκτιμώμενη τιμή τα 12,7 εκατομμύρια ευρώ.

Κι αν αναρωτιέστε για ποιο λόγο έχει αυτήν την εξωφρενική τιμή… πρόκειται για το χρυσό ρολόι-τσέπης Henry Graves Supercomplication το οποίο είχε κατασκευάσει ο διάσημος ωρολογοποιός Patek Philippe και το οποίο θεωρείται ως το πιο πολύπλοκο που έχει κατασκευαστεί ποτέ, χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας των υπολογιστών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, το 1925 ο τραπεζίτης Henry Graves Junior ζήτησε την κατασκευή ενός ιδιαίτερου ρολογιού. Ο ίδιος ήταν γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ρολογιών του 20ου αιώνα. Το εντυπωσιακό αυτό δημιούργημα έφτασε τελικά στα χέρια του το 1933.

Το ρολόι είχε βαθμονομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ιδιοκτήτης του να μπορεί να «διαβάζει» την ώρα, σύμφωνα με τη θέση που είχε ο Ήλιος στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, διαθέτει 24 χαρακτηριστικά ωρολογοποιίας, στα οποία περιλαμβάνονται ένα αέναο ημερολόγιο, οι φάσεις της Σελήνης και ένα ακριβές αντίγραφο του νυχτερινού ουρανού του Μανχάταν, όπως φαίνεται από το Σέντραλ Παρκ, που αποτυπώνει την ακριβή θέση και το μέγεθος των αστέρων κατά μήκος του Γαλαξία μας, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Το 1999 το ρολόι πουλήθηκε από το γνωστό οίκο δημοπρασιών Sotheby’s έναντι 8,6 εκατ. ευρώ, σπάζοντας το ρεκόρ για το πιο ακριβό ρολόι, που είχε πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Τον επόμενο μήνα, στην 175η επέτειο του Patek Philippe, το ρολόι θα βγει και πάλι στο σφυρί στη Γενεύη, ενώ η τιμή που αναμένεται να πιάσει θα ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ.