Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το Cgil, ετοιμάζει την πανιταλική κινητοποίηση του ερχόμενου Σαββάτου, κατά του νόμου της κυβέρνησης υπό τον Ματέο Ρέντσι που θέλει να επιτρέψει στους εργοδότες να μπορούν να απολύουν τους εργαζόμενους χωρίς βάσιμη αιτία, καταβάλλοντας, σε αντάλλαγμα, χρηματική αποζημίωση.

Η επικεφαλής του Cgil, Σουζάνα Καμούσο, φιλοδοξεί να στηρίξουν την κινητοποίηση σε κεντρική πλατεία της Ρώμης, πάνω από ένα εκατομμύριο ιταλοί εργαζόμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος και μέλη της «αριστερής πτέρυγας» του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο Τζάνι Κούπερλο, ο Στέφανο Φασίνα και ο Πίπο Τσιβάτι.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ιταλικό συνδικάτο κυκλοφόρησε ένα σατιρικό βίντεο, το οποίο – εμπνεόμενο από τις ειδήσεις που μετέδιδε το καθεστώς του Μουσολίνι στους κινηματογράφους – παρουσιάζει τον Ματέο Ρέντσι ως νέο υπερπροβεβλημένο ήρωα με την φιλοδοξία να μεταρρυθμίσει το εργασιακό, «ώστε να μπορούν να απολύονται, οι υπάλληλοι, πριν ακόμη προσληφθούν».

«Παρά τις διαφορές που υπάρχουν εμείς νιώθουμε βαθύτατο σεβασμό για την κινητοποίηση αυτή», τόνισε, πάντως, ο Ρέντσι, στέλνοντας ένα μήνυμα διαλλακτικότητας προς την Καμούσο.

Την ίδια ημέρα, όμως, της συνδικαλιστικής κινητοποίησης της Cgil, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πάρει μέρος στην συνάντηση του πολιτικού εργαστηρίου της «Λεοπόλντα», στην Φλωρεντία, με διακηρυγμένο στόχο να τύχουν επεξεργασίας νέες προτάσεις και στρατηγικές για το μέλλον της κεντροαριστεράς. Αναμένεται να συμμετάσχουν στην συνάντηση αυτή, πάνω από είκοσι χιλιάδες υποστηρικτές του.

Μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «Δημοκρατικών» διερωτώνται ποια μπορεί να είναι η χρησιμότητα του συγκεκριμένου εργαστηρίου, από την στιγμή που η κεντροαριστερά βρίσκεται στην κυβέρνηση και η όποια συζήτηση και «ζύμωση» θα μπορούσε να γίνει στο εσωτερικό των οργάνων του κόμματος.

Ο Ρέντσι προς το παρόν δεν απαντά στις κριτικές αυτές και καλεί όλα τα μέλη του κόμματος να προσφέρουν την δική τους συμβολή στην «Λεοπόλντα» . Δεν λείπουν σχολιαστές, όμως, οι οποίοι προχωρούν στην πρόβλεψη ότι ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης έχει άρχισε να προσανατολίζεται προς την δημιουργία ενός νέου, δικού του κόμματος, το οποίο να μην συνδέεται, άμεσα, με την παράδοση της ιταλικής αριστεράς.