Τουλάχιστον 20 σιίτες αντάρτες Χούτι σκοτώθηκαν σε επίθεση και σε σφοδρές μάχες με αντάρτες της Αλ Κάιντα τη χθεσινή νύχτα στην περιοχή Ράντα της κεντρικής Υεμένης, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές των φυλών.

Οι άνδρες της Αλ Κάιντα ανατίναξαν παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε κτίριο που είχαν καταλάβει οι Χούτι και συνέλαβαν 12 σίιτες μαχητές σε συγκρούσεις στη Ράντα της επαρχίας Μπάιντα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι μάχες για τον έλεγχο της Ράντα ξέσπασαν ύστερα από διαδοχικές εκρήξεις που συγκλόνισαν το ανατολικό της μέρος, σύμφωνα με πηγές των φυλών και των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Μετά τις εκρήξεις, μαχητές της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στους αντάρτες Ανσαρουάλα, που είχαν αναπτυχθεί στη βορειο-ανατολική Ράντα και σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει την περιοχή αυτή με την τοποθεσία Άνας», η οποία συνορεύει με την επαρχία Ντάμαρ, δήλωσε αξιωματούχος φυλής.

Κατά τις ένοπλες συγκρούσεις που διήρκησαν ώρες, οι μαχητές της Αλ Κάιντα κατάφεραν να αποκλείσουν οδό ανεφοδιασμού για τους σιίτες αντάρτες που είχαν εισχωρήσει στην περιοχή Μανασέχ, προπύργιο του σουνιτικού εξτρεμιστικού δικτύου στην επαρχία Μπάιντα, ανακοίνωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και τοπικός αξιωματούχος.

Η σιιτική εξέγερση, το προπύργιο της οποίας βρίσκεται στη Σαάντα (βόρεια) επωφελήθηκε από την χρόνια αστάθεια στην Υεμένη μετά την εξέγερση το 2011 εναντίον του πρώην ισχυρού άνδρα Αλί Αμπντάλα Σάλεχ για να καταλάβει στις 21 Σεπτεμβρίου την πρωτεύουσα Σαναά.

Παρότι υπογράφηκε ειρηνευτική συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έκτοτε οι αντάρτες αυτοί έχουν κατεβεί νοτιότερα, κατέλαβαν την Τρίτη το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα και προωθήθηκαν προς τις κεντρικές επαρχίες Νταμάρ, Ιμπ και Μπάιντα καθώς δεν συνάντησαν ουσιαστική αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο Ιμπ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, διαπραγματεύσεις –υπό την εποπτεία χθες του κυβερνήτη Γιαχία αλ Αριάνι– για την αποχώρηση των μαχητών από την πόλη δεν κατέληξαν σε συμφωνία, δήλωσε ένας από τους διαμεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις.

«Οι σιίτες αντάρτες Χούτι επιμένουν να διατηρούν ένοπλους άνδρες τους στο πλευρό των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού στο Ιμπ και στην επαρχία για να αντιμετωπίσουν τους μαχητές της Αλ Κάιντα και να τους εμποδίσουν να καταλάβουν την επαρχία», δήλωσε ο διαμεσολαβητής.

Φυλές της επαρχίας Ιμπ κινητοποιήθηκαν κατά της παρουσίας σιιτών ανταρτών στην περιοχή τους και συνέλαβαν «δεκάδες Χούτι» που είχαν φθάσει ως ενισχύσεις της Σαναά, σύμφωνα με πηγές των φυλών.

Η ταχεία εξάπλωση των Χούτι έχει εντείνει τον φόβο μιας ανοικτής σύγκρουσης με την Αλ Κάιντα που αναπτύσσει μεγάλη δράση στη νότια και νοτιο-ανατολική Υεμένη και στρατολογεί μέλη μεταξύ των σουνιτών, κυρίως της χώρας αυτής, έχοντας ορκιστεί έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον των σιιτών ανταρτών από την κοινότητα Ζαΐντι της βόρειας Υεμένης.