Η αστυνομία του Ζάγκρεμπ, με εντολή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (USKOK), συνέλαβε τον δήμαρχο της κροατικής πρωτεύουσας, Μίλαν Μπάντιτς, τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης «Zagrebacki Holding», Σλόμπονταν Λιούμπιτσιτς, τον ιδιοκτήτη της εταιρείας απομάκρυνσης βιομηχανικών αποβλήτων CIOS, Πέταρ Πρίπουζ και άλλα 16 άτομα ως ύποπτους για αδικήματα διαφθοράς που ζημίωσαν οικονομικά τον δήμο.

Σύμφωνα με τα κροατικά ΜΜΕ, οι συλλήψεις έγιναν μετά από πολύμηνη έρευνα της εισαγγελίας της αστυνομίας, της USKOK, που συντόνιζε η κρατική εισαγγελία της Κροατίας.

Αρχικά, ο Μίλαν Μπάντιτς οδηγήθηκε, χθες το απόγευμα, στα γραφεία της USKOK και στη συνέχεια μέλη της τον οδήγησαν, τα ξημερώματα, στο σπίτι του, όπου έκαναν έρευνες, αναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία που μπορεί να συνδέονται με τα αδικήματα της διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας και άσκησης επιρροής, για τα οποία είναι ύποπτος.

Μετά την έρευνα στην κατοικία του, ο δήμαρχος Ζάγκρεμπ οδηγήθηκε ξανά στην αστυνομία. Μέλη της USKOK ερεύνησαν τα σπίτια και άλλων συλληφθέντων και επαγγελματικούς χώρους.

Σύμφωνα με ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Κροατίας, ένας από τους ύποπτους συνελήφθη στα σύνορα Κροατίας – Σλοβενίας.
Ανεπίσημα έγινε γνωστό ότι βασικός στόχος της αστυνομικής έρευνας είναι συμφωνία του δήμου Ζάγκρεμπ με την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων CIOS ύψους 7,5 εκ. κούνα (περίπου 1 εκ. ευρώ).

Επιπλέον, ο δήμαρχος της κροατικής πρωτεύουσας φέρεται να είναι ύποπτος και για άλλα αδικήματα, μεταξύ άλλων για παρατυπίες κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Από το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας αναφέρεται ότι εναντίον των υπόπτων θα ασκηθούν ποινικές διώξεις για διαφθορά, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και εξουσίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Μίλαν Μπάντιτς, Μαρτίνα Σουσνιάρα δεν θέλησε να σχολιάσει τα γεγονότα, τονίζοντας ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τη σύλληψη του δημάρχου.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό RTL, στο δήμο Ζάγκρεμπ συνεδρίασε εκτάκτως η ομάδα διαχείρισης κρίσης και αποφασίστηκε τον δήμαρχο να αντικαταστήσει η αναπληρώτριά του, Σάντρα Σβάλιεκ.