Όταν οι γιατροί πληροφόρησαν την Brittany Maynard ότι οι ημέρες της ήταν μετρημένες καθώς διαγνώστηκε με την πιο επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο,  αποφάσισε να πάρει τον έλεγχο της ίδιας της της ζωής: Εχει προγραμματίσει να βάλει τέλος στη ζωή της την 1η Νοεμβρίου…

Η νεαρή γυναίκα, κατά τη διάρκεια των διακοπών της με τον σύζυγό της με τον οποίο είχε παντρευτεί πριν λίγο καιρό, άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πονοκεφάλους. Η Διάγνωση τη σόκαρε: αστροκύτωμα δευτέρου βαθμού, έναν επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου, που θα της επέτρεπε να ζήσει τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα.

«Όταν είσαι 29 και σου λένε ότι έχεις άλλα 10 χρόνια ζωής, είναι σαν να σου λένε ότι θα πεθάνεις αύριο», εξομολογήθηκε σε ένα βίντεο στην προσωπική της ιστοσελίδα, the Brittany Fund.

Η 29χρονη ωστόσο, παρόλο που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, ο καρκίνος έγινε ακόμη πιο επιθετικός, έκανε μετάσταση με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου. Οι γιατροί σε αυτή τη περίπτωση της έδωσαν το πολύ 14 μήνες ζωής εξηγώντας της παράλληλα ότι ο θάνατός της θα είναι αργός και επίπονος. Τότε ήταν που εκείνη πήρε την μεγάλη απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή της, οικειοθελώς.

Η Brittany προγραμμάτισε το τέλος της να έρθει την 1η Νοεμβρίου, μετά τα γενέθλια του συζύγου της στις 30 Οκτωβρίου, βοηθούμενη από έναν γιατρό από το Όρεγκον όπου μετακόμισε από την Καλιφόρνια, καθώς εκεί δεν επιτρέπεται η οικειοθελής αυτοκτονία.

«Δεν υπάρχει κύτταρο του σώματός μου που να θέλει να πεθάνει… Θέλω να ζήσω. Μακάρι να υπήρχε θεραπεία για την αρρώστια μου, αλλά δεν υπάρχει… Το να επιλέξω να φύγω με αξιοπρέπεια, είναι λιγότερο επώδυνο», ανέφερε στο People.