Ο Ζίγκφριντ Λεντς, μεγάλος μεταπολεμικός συγγραφέας της Γερμανίας, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδοτικός οίκος του Hoffmann und Campe.

Γεννημένος το 1926 στο Λικ, περιοχή της Ανατολικής Πρωσίας που έμελλε να γίνει πολωνική στο τέλος του πολέμου, ο Ζίγκφριντ Λεντς έχει γράψει πολυάριθμα μυθιστορήματα, καθώς και πολλά διηγήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα.

«Ένα μέρος της Γερμανίας μας άφησε σήμερα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σχολιάζοντας το θάνατο του Ζίγκφριντ Λεντς, ο οποίος ανήκει στην ίδια γενιά με τον συγγραφέα Γκίντερ Γκρας –έναν από τους φίλους του– και είναι σχεδόν δέκα χρόνια μικρότερος από τον Χάινριχ Μπελ.

«Ο Ζίγκφριντ Λεντς ήταν απ’ αυτούς τους ανθρώπους που δεν υπάρχουν πια σήμερα, ένας συγγραφέας ο οποίος έχαιρε εκτίμησης πέραν των λογοτεχνικών κύκλων», σχολίασε ο Ντάνιελ Κάμπα, ένας από τους υπεύθυνους του εκδοτικού οίκου Hoffmann und Campe.

Το γνωστότερο από τα βιβλία του είναι «Το μάθημα γερμανικών» (1968, στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οδυσσέας με τον τίτλο «Έκθεση ιδεών»), στο οποίο ασχολήθηκε με τον τρόπο που ο ναζισμός διείσδυσε στο πνεύμα των ανθρώπων. Το αιχμηρό αυτό μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία του Ζίγκι Γέπσεν, ο οποίος είναι κλεισμένος σε μια φυλακή για νεαρούς εγκληματίες σε ένα νησί στα ανοικτά του Αμβούργου και τιμωρείται επειδή έδωσε λευκή κόλλα σε μια έκθεση για «τη χαρά του καθήκοντος» – ένα θέμα πάνω στο οποίο έχει πολλά να πει, αλλά θα πρέπει να ξυπνήσει το παρελθόν.

Γιος τελωνειακού, ο Ζίγκφριντ Λεντς κατατάχθηκε το 1944 στο γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό. Λίγο πριν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου λιποτάκτησε στη Δανία, αλλά έγινε αιχμάλωτος πολέμου.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, σπούδασε φιλοσοφία, αγγλικά και ιστορία της λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Διέκοψε ωστόσο σύντομα τις σπουδές του και προσελήφθη από τη συντηρητική εφημερίδα «Ντι Βελτ». Από το 1951 ο Λεντς άρχισε να εργάζεται ως ανεξάρτητος συγγραφέας στο Αμβούργο.

Στρατεύθηκε στους σοσιαλδημοκράτες και υποστήριξε την «Οστπολιτίκ» του καγκελαρίου Βίλι Μπραντ, που επεδίωκε τη συμφιλίωση με την Πολωνία.

Διατηρούσε επίσης μακρά φιλία με τον Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος από το 1974 ως το 1982.