Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησαν σήμερα νέα μαζική επίθεση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, καταφέρνοντας ένα ακόμη πλήγμα στην εύθραυστη εκεχειρία που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.

Πυκνός καπνός υψωνόταν από το αεροδρόμιο και κάλυπτε μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ, προπυργίου των αυτονομιστών, ενώ ακούγονταν συχνά πυρά από βαριά όπλα και ο ήχος των αυτόματων όπλων, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Χθες (Τετάρτη) τα στρατεύματα (των ανταρτών) εισέβαλαν σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου, όμως δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι βρίσκονται ακόμη στο εσωτερικό του ή αν έχουν φύγει», δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τον Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, οι αντάρτες επιτέθηκαν με άρματα μάχης και βομβάρδισαν τις θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων που ελέγχουν το κεντρικό αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. «Η κατάσταση στο αεροδρόμιο είναι τεταμένη, εξαπέλυσαν δεύτερη επίθεση το πρωί», πρόσθεσε.

Νωρίς το απόγευμα οι μάχες, από τις οποίες υπάρχουν «τραυματίες», συνεχίζονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο.

Παρά τις δύο συμφωνίες για εκεχειρία που υπέγραψαν το Κίεβο και οι αυτονομιστές αντάρτες στο Μινσκ στις 5 και στις 20 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από μάχες σε συνοικία του Ντονέτσκ που βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, ενώ ρουκέτες έπληξαν μια στάση λεωφορείου και ένα σχολείο, την ημέρα που άνοιγαν τα σχολεία στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.

Οι αυτονομιστές κατηγορούν τον ουκρανικό στρατό ότι ευθύνεται για τα πλήγματα αυτά.

Η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε την κατηγορία αυτή, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι αντάρτες που «τοποθετούν στρατιωτικούς στόχους σε κατοικημένες περιοχές θα πρέπει «να μοιράζονται την ευθύνη».

Εξάλλου χθες Τετάρτη η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες εναντίον ενός στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού για τον φόνο πολιτών. Ο άνδρας αυτός συνελήφθη στη Ρωσία όπου αναζητούσε εργασία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής έρευνας.