Στις 2.653 ανήλθαν οι κυπριακές υπηκοότητες, που παραχωρήθηκαν μέχρι στιγμής σε πρόσωπα των οποίων ο ένας γονέας είναι Κύπριος πολίτης ή πρόσωπο κυπριακής καταγωγής και ο άλλος αλλοδαπός, ο οποίος εισήλθε ή διαµένει παράνοµα στην Κύπρο, όπως οι έποικοι στα κατεχόμενα. Η παραχώρηση υπηκοοτήτων σε παιδιά, που προέρχονται από μεικτούς γάμους Τουρκοκυπρίων, άρχισε το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα στη βάση των ίδιων κριτηρίων που καθορίστηκαν πριν επτά χρόνια από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με βάση τον περί Αρχείου Πληθυσμού Νόµον (2002-2013) το Υπουργικό Συμβούλιο είναι δυνατό να διατάξει όπως καταστεί πολίτης της Δηµοκρατίας, πρόσωπο που γεννήθηκε κατά ή µετά τις 16/8/1960 είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό, νοουμένου ότι, κατά τον χρόνο γέννησής του, οποιοσδήποτε από τους δύο γονείς του ήταν πολίτης της Κυπριακής Δηµοκρατίας ή πρόσωπο κυπριακής καταγωγής, έστω και αν η είσοδος ή η παραµονή στην Κύπρο του ετέρου των γονέων του προσώπου, ήταν παράνοµη.

Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα που, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ημερομηνίας 26/8/2014, εγκρίθηκαν από το 2007 μέχρι σήμερα, κατόπιν υποβολής σχετικών προτάσεων από το υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, 2.652 αιτήσεις. Η τελευταία εγκρίθηκε πριν μερικές ημέρες. Αρκετές από τις αιτήσεις εγκρίθηκαν µε µόνο κριτήριο ότι ο ένας εκ των δύο γονέων ήταν Κύπριος πολίτης και µερικές µε τα πιο κάτω κριτήρια:

  • Παιδιά τα οποία γεννήθηκαν κατά ή πριν τις 20/7/1974.
  • Παιδιά των οποίων ο αλλοδαπός γονέας δεν είναι Τούρκος υπήκοος αλλά υπήκοος άλλης χώρας (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας).
  • Παιδιά που ο γάµος των γονέων τους τελέστηκε στο εξωτερικό οποτεδήποτε ή στην Κύπρο πριν τις 20/7/1974.
  • Παιδιά των οποίων ο/η Τουρκοκύπριος πατέρας/ µητέρα είχε σχέσεις µε Τούρκο υπήκοο ανεξάρτητα από τα γεγονότα του 1974 (λόγω σπουδών ή απασχόλησης εκτός Κύπρου).
  • Παιδιά των οποίων ένα από τα αδέλφια γεννήθηκε στο εξωτερικό και έχει εγγραφεί Κύπριος πολίτης.
  • Παιδιά µε προβλήματα υγείας.
  • Παιδιά των οποίων ο αλλοδαπός γονέας απεβίωσε ή διεζεύχθη ή εγκατέλειψε τον Τουρκοκύπριο γονέα.
  • Παιδιά που οι γονείς τους κατοικούν στο µεικτό χωριό Πύλα.

Στους αιτητές/ αιτήτριες, που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια, συμπεριλαμβάνονται και ονόματα παιδιών πολιτικών της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας.