Τα 13 εκατομμύρια ευρώ ξεπερνούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του περασμένου Σαββατοκύριακου στις νοτιοανατολικές περιοχές του Ντολένισκο, της Μπέλα Κράινα και του Πόσαβιε στη Σλοβενία. Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφηκαν στις πόλεις Κοστανιέβιτσα και Σεντιερνέι στον ποταμό Κρκα.

Ο δήμαρχος της Κοστανιέβιτσα Μόιμιρ Πουστοσλέμσκεκ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων STA ότι το ύψος των ζημιών διαμορφώνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, στο ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ, ελαφρά υψηλότερο σε σχέση με μια τετραετία πριν, όταν η πόλη υπέστη σοβαρές ζημιές από πλημμύρες. Από το δήμο Σεντιερνέι ανακοινώθηκε ότι το ύψος των ζημιών διαμορφώνεται περίπου σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη και πολλά είναι τα τμήματα των οδικών αξόνων που πρέπει να επισκευαστούν.

Στην περιφέρεια Πόσαβιε, οι πόλεις Κρσκο, Μπρέζιτσε και Σέβνιτσα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, (άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ έκαστη). Οι πλημμύρες έπληξαν, επίσης, μεγάλες εκτάσεις γεωργικής γης στις βορειοανατολικές περιοχές του Πόντραβιε και του Πομούριε, όπου 22.500 εκτάρια πλημμύρισαν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας για το Ντολέσνικο και την Μπέλα Κράινα Κλέμεν Γκόρσε, η ηγεσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης και Αποκατάστασης Ζημιών θα συναντηθεί, σήμερα, για να ξεκινήσει τις διαδικασίες λεπτομερούς καταγραφής των ζημιών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες.