Θρησκευτική ιστορία ετοιμάζεται να γράψει το Βερολίνο με την ανέγερση ενός ναού που θα στεγάζει χώρους προσευχής Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων. Το κτίριο θα είναι χωρισμένο σε εκκλησία, συναγωγή και τζαμί και έτσι για πρώτη φορά πιστοί από τρεις διαφορετικές θρησκείες θα μπορούν να προσεύχονται μαζί σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος.

Το κτίριο θα ονομαστεί «Οίκος του Ενός» και κατασκευάζεται στην πλατεία Petriplatz του Βερολίνου. Ο αρχιτέκτονας Wilfried Kuehn επισημαίνει στο BBC πώς το κτίριο θα είναι ισομερώς κατασκευασμένο αλλά θα έχει τρία διαφορετικά σχήματα.

Όπως αναφέρει ένας εκ των τριών θρησκευτικών ηγετών που εμπλέκονται στο πρωτοφανές τόλμημα η τοποθεσία είναι πολύ σημαντική. «Στην πόλη όπου σχεδιάστηκαν τα δεινά των Εβραίων τώρα θα φιλοξενηθεί ένας Ναός για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες που διαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», αναφέρει ο Ραβίνος Tovia Ben Chorin.

Από την πλευρά του ο ιμάμης, Kadir Sanci, βλέπει τον «Ναό του Ενός» ως «ένα μήνυμα στον κόσμο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μουσουλμάνων είναι ειρηνική και όχι βίαιη». «Είναι, επίσης», λέει, «ένα μέρος όπου οι διαφορετικοί πολιτισμοί μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλο».

Ο πάστορας Gregor Hohberg επισήμανε ότι: «Μια συναγωγή, ένα τζαμί και μια εκκλησία κάτω από την ίδια στέγη θα είναι το παράδειγμα της οικουμενικότητας και της συμφιλίωσης που θέλουμε να δώσουμε σε μια πόλη με εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις θρησκείες του κόσμου».

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του ναού έχει οριστεί μέσα στο 2016 με δεδομένο ότι θα υπάρξει ανταπόκριση για τις δωρεές που απαιτούνται. Μέχρι σήμερα πάντως έχουν συγκεντρωθεί 68.750 ευρώ από τα 43,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου.