Η Σλοβενία αναμένεται να αποκτήσει σήμερα νέα κυβέρνηση, έπειτα από τέσσερις μήνες κενού εξουσίας, που ακολούθησε την παραίτηση της κυβέρνησης της Άλενκα Μπράτουσεκ.

Η Σλοβενική Βουλή συνεδριάζει για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό, που αποτελείται από το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ (SMC), νικητή των εκλογών της 13ης Ιουλίου, το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Με πρόταση του προέδρου της χώρας, Μπορούτ Παχόρ, η Βουλή, στο τέλος Αυγούστου, ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μίρο Τσέραρ και σήμερα, σε μυστική ψηφοφορία, θα δοθεί η έγκριση για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός έχει στη Βουλή 52 από τις συνολικά 90 έδρες και γι αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Για το σχηματισμό της 12ης κυβέρνησης της ανεξάρτητης Σλοβενίας χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες, καθώς ο Μίρο Τσέραρ επιχείρησε να συγκροτήσει ευρύ συνασπισμό, καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα σε διαβουλεύσεις εκτός από το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), ο πρόεδρος του οποίου, Γιάνεζ Γιάνσα εκτίει ποινή φυλάκισης για εμπλοκή στο σκάνδαλο με τη φινλανδική αμυντική βιομηχανία «Patria» .

Η ριζοσπαστική Ενωμένη Αριστερά (ZL) ήταν το πρώτο κόμμα που αποχώρησε από τις διαβουλεύσεις και ακολούθησε το συντηρητικό κόμμα «Νέα Σλοβενία», το οποίο ανεπιτυχώς πίεζε για κάποιες φιλελεύθερες ιδέες στην οικονομία και στα οικονομικά. Έτσι, κατέρρευσε η ιδέα του Μίρο Τσέραρ για ένα «συνασπισμό ουράνιο τόξο».

Στην αντιπολίτευση πέρασε και η Συμμαχία της Άλενκα Μπράτουσεκ (ZaAB) την οποία ίδρυσε η πρώην πρωθυπουργός λίγο πριν από τις εκλογές, αφού αποχώρησε από το κόμμα “Θετική Σλοβενία”. Με το κόμμα της Άλενκα Μπράτουσεκ, παρ΄ ότι η πλατφόρμα του είναι πιο συμβατή με εκείνη του Κόμματος του Μίρο Τσέραρ (SMC), δεν υπήρξε συμφωνία, κυρίως επειδή η πρώην πρωθυπουργός αυτοπροτάθηκε για Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη νέα σλοβενική κυβέρνηση συμμετέχουν 16 υπουργοί, δύο περισσότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη και έχει αριθμό ρεκόρ γυναικών υπουργών- συνολικά επτά.

Το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ πρότεινε εννέα μέλη της νέας κυβέρνησης, το Κόμμα Συνταξιούχων τέσσερα και οι Σοσιαλδημοκράτες τρία.

Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Μπράτουσεκ διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους, υπουργός Εξωτερικών παραμένει ο πρόεδρος του Κόμματος Συνταξιούχων, Καρλ Έριαβετς, υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ντέγιαν Ζίνταν, υπουργός Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα είναι και πάλι η Άνια Κόπατς Μρκα και υπουργός για τους απόδημους Σλοβένους ο Γκόραζντ Ζμαβτς.

Στη νέα κυβέρνηση, υπουργός Οικονομικών θα είναι ο βετεράνος καθηγητής των οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ και ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γκόραν Κλέμεντσιτς αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη συμφωνία συγκρότησης συνασπισμού οι εταίροι δεσμεύθηκαν να οδηγήσουν την χώρα έξω από την κρίση, να σταθεροποιήσουν την πολιτική κατάσταση και να διευκολύνουν τις οικονομικές ροές. Στις δεσμεύσεις περιλαμβάνεται έργο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και βελτίωση του κοινωνικού περιβάλλοντος.
Η πρώτη συγκεκριμένη αποστολή της κυβέρνησης θα είναι η τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2015 για να εκπληρωθεί η δέσμευση που ανέλαβε η Λιουμπλιάνα στις Βρυξέλλες, ότι το έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού είχε ήδη προσεγγίσει το στόχο για όλο το 2014, μετά τους πρώτους επτά μήνες.