Οι υποστηρικτές του «ναι» και του «όχι» στο αυριανό δημοψήφισμα στη Σκωτία ρίχνουν σήμερα και τις τελευταίες τους δυνάμεις στη μάχη, στο Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και σε όλες τις κωμοπόλεις και τα νησιά της σκωτικής επικράτειας, την τελευταία ημέρα μίας καμπάνιας που θα καταλήξει σε μία ψηφοφορία που μπορεί να κρίνει το τέλος της 307ετούς Ένωσης και τη δημιουργία ενός νέου κράτους στην Ευρώπη.

Οι Ενωτικοί συγκεντρώθηκαν τη νύχτα στο Γκρέτνα Γκριν, πόλη στα σύνορα ανάμεσα στην Αγγλία και τη Σκωτία, όπου άναψαν κεριά και ανέμισαν με υπερηφάνεια τη Union Jack.

Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, στολισμένη με το «Όχι» των Ενωτικών κυμάτιζε και στη Γλασκώβη στις κερκίδες του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στους Ρέιντζερς και το Ινβερνες.

Ανατολικότερα, στο Μπέρνμαουθ, η γαλανόλευκη σημαία της Σκωτίας καλύπτει προσόψεις σπιτιών με τα πανό να ζητούν ένα «ναι» και την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, η μπάλα είναι στο γήπεδο των αναποφάσιστων. Τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα δίνουν προβάδισμα στο «όχι», όμως αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μεγάλο.

Ο Ντέιβιντ Νταλγκλίς, από το Εδιμβούργο, και οπαδός της Ένωσης, θεωρεί ότι τελικά οι αναποφάσιστοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι άνθρωποι θα ξυπνήσουν αύριο και θα πάνε να ψηφίσουν “όχι”», λέει προσθέτοντας ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για αλλαγή, αφού «το Εδιμβούργο ευημερεί».

Το άλμα προς το άγνωστο τρομοκρατεί και την Φατίμα Σόμνερ. «Ελπίζω ότι θα επικρατήσει το “όχι”. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν είναι σαφή», λέει αυτή η εξ υιοθεσίας κάτοικος του Εδιμβούργου.

«Σήμερα η ιατρική περίθαλψη είναι δωρεάν. Τι θα γίνει εάν επικρατήσει το “ναι” ; Και δεν έχουμε και στρατιωτική βάση. Δεν είμαστε έτοιμοι. Θα ήταν καταστροφικό», προσθέτει η ταμίας πριν τη διακόψει μία πελάτισσα: «Είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας, για να μπορούμε να ελέγχουμε τις τύχες μας. Είμαστε αρκετά μεγάλοι και θαρραλέοι για να το καταφέρουμε».

Αυτήν την ανεξαρτησία «ας την πραγματοποιήσουμε», είναι η έκκληση που απηύθυνε με ανοικτή επιστολή του στους ψηφοφόρους ο Αλεξ Σάλμοντ, ηγέτης των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας. «Ξυπνήστε την Παρασκευή το πρωί την πρώτη μέρα προς μια καλύτερη χώρα. Αυτό που διακυβεύεται είναι να πάρετε στα χέρια σας την τύχη της χώρας σας. Μην αφήσετε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μην τους επιτρέψετε να πουν ότι δεν μπορούμε».

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Ενωτικών Αλιστερ Ντάρλινγκ τόνισε με δηλώσεις του στο BBC ότι οι νέες εξουσίες, κυρίως στον δημοσιονομικό τομέα, που θα παραχωρήσει το Λονδίνο στη Σκωτία εάν αυτή παραμείνει στην Ένωση, θα είναι πιο επικερδείς από μία αβέβαιη ανεξαρτησία.

Η νίκη του «όχι» θα επέτρεπε μία ταχύτερη και ασφαλέστερη αλλαγή από τις περιπλανήσεις που θα ακολουθήσουν αυτομάτως την επικράτηση του «ναι», επιμένει ο Αλιστερ Ντάρλινγκ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, η πολιτική τύχη του οποίου είναι στενά συνδεδεμένη με την έκβαση της ψηφοφορίας, αφού ηγήθηκε της καμπάνιας υπέρ της Ένωσης, επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Αμπερντίν, από όπου απηύθυνε άλλη μία δραματική έκκληση προς τους ψηφοφόρους, «να μην διαλύσουν αυτήν την οικογένεια».

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν αύριο στις 07:00 (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 22:00. Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό νωρίς το πρωί της Παρασκευής.