Τη στήριξη της Εθνοσυνέλευσης στη σοσιαλφιλελεύθερη πολιτική του επιχειρεί να αποσπάσει σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Η στήριξη είναι κρίσιμης σημασίας αφού η κυβέρνησή του καταγράφει αρνητικά ρεκόρ δημοτικότητας και η γραμμή της αμφισβητείται στους κόλπους της ίδιας της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας.

Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης έχει στόχο να εξασφαλίσει στη μεταρρυθμιστική αριστερά, που βρίσκεται στην εξουσία και είναι κακοποιημένη έπειτα από ένα πολιτικά καταστροφικό καλοκαίρι και τα καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα, μια νομιμοποίηση την οποία τής αμφισβητούν η δεξιά αντιπολίτευση κι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη εξαμηνιαία συνέντευξη Τύπου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, την παραίτηση του οποίου επιθυμεί το 62% των Γάλλων, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση και με υπόβαθρο την επικείμενη επιστροφή στην πολιτική αρένα του δεξιού προκατόχου του, του Νικολά Σαρκοζί.

Τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου και του πρωθυπουργού συνέχισαν να υποχωρούν το Σεπτέμβριο, με τον αρχηγό του κράτους να πέφτει στο 13% και τον πρωθυπουργό στο 30%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός ασκεί πίεση στους απρόθυμους της πλειοψηφίας του υποστηρίζοντας τις τελευταίες ημέρες πως «αυτό που διακυβεύεται είναι η ικανότητα της αριστεράς να κυβερνά».

Το μείζον διακύβευμα για τον Βαλς κατά τη σημερινή ψηφοφορία είναι να πείσει τους «αντάρτες» βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι ασκεί δεξιά πολιτική που ευνοεί τους εργοδότες. Οι εν λόγω βουλευτές ενδέχεται να επιλέξουν σήμερα μια στάση «συλλογικής αποχής», όπως και οι περισσότεροι από τους 18 οικολόγους βουλευτές.

Εντούτοις, οι πολιτειολόγοι δεν βλέπουν να πέφτει η νέα ομάδα του Βαλς. «Θα πρέπει να απόσχουν 60 σοσιαλιστές βουλευτές για να απειληθεί η κυβέρνηση», εκτιμά ο Εντί Φουζιέ του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS).

Η σοσιαλιστική ομάδα έχει αυτή τη στιγμή 289 βουλευτές από τους 577, δηλαδή ακριβώς την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Μανουέλ Βαλς μπορεί επίσης να υπολογίζει στις ψήφους των ριζοσπαστών της αριστεράς, οι οποίοι διαθέτουν τρεις υπουργούς και 17 βουλευτές.

Ενδεχόμενη αποτυχία του Βαλς να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της βουλής θα σηματοδοτούσε μια νέα κρίση υποχρεώνοντας τον ίδιο σε παραίτηση και τον πρόεδρο Ολάντ να διαλύσει πιθανότατα την Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τους πολιτειολόγους.

Σύμφωνα με τον Φιλίπ Μπρο του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών (IEP), «η ψήφος εμπιστοσύνης θα δοθεί επειδή ο φόβος της καταστροφής εξακολουθεί να είναι το καλύτερο τσιμέντο της ενότητας της πλειοψηφίας». Στην ίδια γραμμή, ο Εντί Φουζιέ δεν φαντάζεται τους «αντάρτες» να παίζουν τους «καμικάζι σε σημείο να διακινδυνεύσουν τις έδρες τους».

Ωστόσο η απειλή δεν θα εξαφανισθεί για τον Μανουέλ Βαλς: το επόμενο εμπόδιο διαφαίνεται ήδη για τον Οκτώβριο, με την εξέταση του προϋπολογισμού για το 2015.