Μία από τις μεγαλύτερες πηγές ξένων μαχητών αποτελεί η Τουρκία για τους τζιχαντιστές, απ’ όπου εντάθηκαν στην οργάνωση 1.000 άτομα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται το παράδειγμα ενός 27χρονου πρώην μαχητή ο οποίος οδηγήθηκε στη Συρία μαζί με 10 φίλους του και έπειτα από 15 ημέρες εκπαίδευσης εντάχθηκε στις τάξεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Στη διάρκεια των μαχών πυροβόλησε δύο άνδρες, πήρε μέρος σε μια δημόσια εκτέλεση και έθαψε ζωντανό ένα άλλο πρόσωπο, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν πως το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει συνολικά από 20.000 μέχρι 31.500 μαχητές. Η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στη διεθνή πίεση να συμμετάσχει σ’ ένα συνασπισμό κρατών για την αντιμετώπιση της οργάνωσης με στρατιωτική ισχύ, λέγοντας πως είναι διατεθειμένη να διαδραματίσει μόνον έναν ανθρωπιστικό ρόλο.

Η Άγκυρα υπογραμμίζει πως δεν θέλει να δώσει στους εξτρεμιστές μια δικαιολογία για να βλάψουν 49 διπλωμάτες της που έχουν συλληφθεί όμηροι πριν από τρεις μήνες στο Ιράκ.