Στη θαλάσσια περιοχή «Νησιά» του Πρωταρά ανασύρθηκε από αρχαίο ναυάγιο ένα κανόνι, έπειτα από προσπάθειες εθελοντών, υπό την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του κλάδου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το πλοίο, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τοποθετείται στην περίοδο της οθωμανικής κατοχής της Κύπρου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το καράβι ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κτήση της οποίας ήταν και η Κύπρος μέχρι το 1878.

Την ταυτότητα του πλοίου και την ακριβή ηλικία του, θα καταδείξουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι έρευνες του Τμήματος Αρχαιοτήτων που θα διεξαχθούν στη Λάρνακα, σε αίθουσα όπου θα μεταφερθεί το κανόνι. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το ναυάγιο του πολεμικού πλοίου είναι συλημένο και οι κάπηλοι άφησαν πίσω τους τα κανόνια, γιατί δεν μπορούσαν να τα κουβαλήσουν.

Ο δήμος Παραλιμνίου, ανέφερε ο δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλης, μετά την ολοκλήρωση των μελετών του Τμήματος Αρχαιοτήτων ενδιαφέρεται για την ανάδειξη του αρχαιολογικού μνημείου του ναυαγίου, ως στοιχείου που θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Αμμοχώστου, αλλά και θα διαφωτίσει την ιστορία της, της οποίας το Παραλίμνι ασφαλώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι.

Προσέθεσε δε ότι οι πρόγονοι του Παραλιμνίου είχαν ιδρύσει στα παράλια του σημερινού Πρωταρά τον οικισμό της Λευκόλας, οποίος αποτέλεσε ένα από τα σημαντικά προάστια της αρχαίας Σαλαμίνας -μετέπειτα Αμμοχώστου. Αργότερα, ο οικισμός μετακινήθηκε στα ενδότερα, ώστε να μην αποτελεί εύκολο στόχο των πειρατών που λυμαίνονταν τα παράλια.

(Πηγή φωτογραφίας: Φιλελεύθερος)