Πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση των αυστραλιανών στρατευμάτων από το Ιράκ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι ‘Αμποτ, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Αυστραλίας σε πολεμική δύναμη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία θα επιχειρήσει στο Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. ‘Αμποτ είπε, ότι κατόπιν «συγκεκριμένης» παράκλησης από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής η Αυστραλία θα στείλει δύναμη εξακοσίων ατόμων, συμπεριλαμβανομένης μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων SAS, η οποία «θα παράσχει οδηγίες και συμβουλές στους Ιρακινούς στρατιώτες και τους Κούρδους Πεσμεργκά». Η Αυστραλία θα συνεισφέρει, επίσης, οκτώ πολεμικά αεροσκάφη τύπου Hornet, σκάφος ανεφοδιασμού αεροπλάνων εν πτήσει και αναγνωριστικό αεροπλάνο.

Η «συνεισφορά μας είναι αναλογική» και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Ασφάλειας, καθώς και από το υπουργικό συμβούλιο, εξήγησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος της αποστολής είναι «η προστασία της Αυστραλίας και του υπόλοιπου κόσμου από τις βαρβαρότητες που διαπράττουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους».

Τη συμμετοχή της Αυστραλίας στη δυτική δύναμη ενέκρινε και η αξιωματική αντιπολίτευση, που ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό πριν την ανακοίνωση.

Ο κ. Άμποτ επανέλαβε ότι «πρόκειται για ανθρωπιστική αποστολή, η οποία στοχεύει την αποδυνάμωση και διάλυσης της ISIL (Ισλαμικού Κράτους) και την προστασία της Αυστραλίας και των άλλων δυτικών χωρών από τους βάρβαρους τζιχαντιστές».

Τόνισε, επίσης, ότι «η Αυστραλία θα μελετήσει σοβαρά τις εξελίξεις, πριν εμπλακούμε σε πολεμικές επιχειρήσεις, διότι αν αρχίσουν πολεμικές επιχειρήσεις θα διαρκέσουν κάποιο διάστημα». Προειδοποίησε, δε, για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ, σοκ έχει προκαλέσει στην αυστραλιανή κοινωνική γραμμή αποκλειστικό, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Sunday Telegraph», σύμφωνα με το οποίο άγνωστοι απείλησαν ένστολo αξιωματικό, στο εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, ότι θα «του τινάξουν τα γ… τα μυαλά στον αέρα».

Κατά την εφημερίδα, το περιστατικό περιγράφεται με λεπτομέρειες σε ενημερωτικό έγγραφο των υπηρεσιών ασφαλείας, το οποίο διαβιβάστηκε σε όλους τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων Αυστραλίας, πριν την αναβάθμιση, την παρελθούσα Παρασκευή, του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε αυστραλιανό στόχο από «μέτριο» σε «υψηλό».
Εκτιμάται ότι, η απειλή κατά του αξιωματικού είναι μία από τις «ενδείξεις» που επικαλέστηκαν ο πρωθυπουργός και οι ηγεσίες των υπηρεσιών ασφαλείας, για να δικαιολογήσουν την επιβολή αυστηρότερων μέτρων προστασίας από τρομοκρατική επίθεση.