Έχετε παρατηρήσει, ότι όταν θυμώνουμε παίρνουμε όλοι πάνω-κάτω την ίδια έκφραση;

Χαμηλώνουμε τα φρύδια, σφίγγουμε τα σαγόνια μας και… «βγάζουμε ατμούς» από τα αυτιά και τα ρουθούνια μας!

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για ποιο ακριβώς λόγο συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post, μία νέα έρευνα αναφέρει ότι η… θυμωμένη έκφραση του προσώπου μας εξελίχθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο, επειδή μας έκανε να μοιάζουμε πιο δυνατοί.

Κάθε στοιχείο είναι έτσι «σχεδιασμένο» ώστε να τρομάζει τους άλλους, «επιτρέποντας μας να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερο κακό αν δεν ηρεμήσουμε» εξήγησε ο Dr. Aaron Sell, ειδικός σε θέματα θυμού και λέκτορας στο πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας.

«Η έκφραση αυτή είναι καθολική σε όλους τους πολιτισμούς, ακόμη και σε εκ γενετής τυφλά παιδιά» είπε χαρακτηριστικά.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές έδειξαν σε 141 άντρες και γυναίκες διαφορετικές εικόνες ενός ανδρικού προσώπου. Ορισμένες είχαν υποστεί επεξεργασία, ενώ άλλες είχαν τέτοια έκφραση που το πρόσωπο να περιέχει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά-«κλειδιά που σχετίζονται με το θυμό.

Όταν παρουσίασαν τις επεξεργασμένες εικόνες δίπλα στις αρχικές, οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν ποια από τις δύο έκανε το άτομο να μοιάζει πιο δυνατό.

Η πλειοψηφία των ανδρών και γυναικών, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι η εικόνα που περιείχε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του «θυμωμένου προσώπου» έκανε όντως τον άντρα της φωτογραφίας να μοιάζει πιο δυνατός.

«Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από αυτό το πείραμα ήταν, ότι τα χαρακτηριστικά αυτά δεν ήταν αυθαίρετα. Αντίθετα, όλα μετέφεραν το ίδιο μήνυμα» είπε ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, Dr. John Tooby.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Evolution and Human Behavior.