Η Παλαιστινιακή Αρχή επιδιώκει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα με το οποίο θα ζητείται ο τερματισμός, μέσα σε διάστημα τριών ετών, της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ αν και η πρωτοβουλία αυτή έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, όπως ανέφερε σήμερα μια αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

«Θα επιδιώξουμε ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με συγκεκριμένη ημερομηνία για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής» είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη η Χανάν Ασράουι. Όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα που προτείνουν οι Παλαιστίνιοι, είπε ότι η κατοχή θα πρέπει να τερματιστεί «ας πούμε σε τρία χρόνια».

Η Ασράουι παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν αμέσως βέτο σε ένα τέτοιο κείμενο.

«Ξέρουμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και προσπαθούμε να τους πείσουμε να ακούσουν τη φωνή της λογικής», υπογράμμισε. Ανέφερε επίσης την πιθανότητα να προωθηθεί η έγκριση μιας μη δεσμευτικής απόφασης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Ασράουι απείλησε εξάλλου ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον των Ισραηλινών αξιωματούχων για τις ενέργειές του κατά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν διευκρίνισε ωστόσο το πότε θα γίνει αυτό.

«Θέλουμε να προσάγουμε το Ισραήλ στο ΔΠΔ. Δεν έχουμε μια συγκεκριμένη προθεσμία αλλά έχουμε ένα πρόγραμμα δράσης», κατέληξε.