Η ισπανική δικαιοσύνη αναμένεται να ζητήσει αύριο Τετάρτη να αφεθούν ελεύθεροι οι γονείς του Έισα Κινγκ, του 5χρονου αγοριού από τη Βρετανία που πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο το οποίο πήραν από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών, εκτιμώντας ότι το ζευγάρι ενήργησε με γνώμονα το καλό του παιδιού, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Ο ισπανός δικαστής Ισμαέλ Μορένο είχε διατάξει χθες Δευτέρα την κράτηση των γονιών του Έισα, οι οποίοι συνελήφθησαν το Σάββατο στη νότια Ισπανία, για επιπλέον 72 ώρες προκειμένου να αποφασίσει αν θα τους εκδώσει στη Βρετανία.

Όμως στη διάρκεια της αυριανής ακροαματικής διαδικασίας η εισαγγελία σκοπεύει να «ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι οι γονείς, βασιζόμενη στις ιατρικές εκθέσεις που δόθηκαν στον δικαστή», επεσήμανε η πηγή αυτή.

Η εισαγγελία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτίμησε ότι «δεν υπήρξε εγκατάλειψη του παιδιού, ούτε έλλειψη φροντίδας από την πλευρά των γονιών».
Εξάλλου η βρετανική δικαιοσύνη ζήτησε σήμερα να αρθεί το ένταλμα σύλληψης εναντίον του ζευγαριού με την έγκριση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βρετανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την άρση του εντάλματος σύλληψης εναντίον του Μπρετ και της Ναγκεμέχ Κινγκ».

«Τώρα θα ενημερώσουμε τις ισπανικές αρχές για την απόφαση αυτή ώστε (οι γονείς) να μπορέσουν να ξαναδούν τον γιο τους το συντομότερο δυνατό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Μπρετ Κινγκ, 51 ετών, και η Ναγκεμέχ Κινγκ, 45 ετών, πήραν την προηγούμενη Πέμπτη τον Έισα από το νοσοκομείο του Σαουθάμπτον όπου νοσηλευόταν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών του. Στη συνέχεια ταξίδεψαν στη Γαλλία και μετά στην Ισπανία, ενώ εναντίον τους είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας, καθώς οι αρχές της χώρας φοβόντουσαν ότι κινδύνευε η ζωή του αγοριού.

Στο μεταξύ όμως η ιστορία του Έισα προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη της Βρετανίας, καθώς πολλοί διερωτήθηκαν αν η αστυνομία υπερέβαλε αντιμετωπίζοντας ως εγκληματική την απέλπιδα προσπάθεια των γονιών του να σώσουν το παιδί τους.

Αρχικά ο Τύπος τους είχε χαρακτηρίσει «απαγωγείς», όμως στη συνέχεια το ζευγάρι κέρδισε τη συμπάθεια της κοινής γνώμης, αφού δημοσιοποίησε τη δική του πλευρά της ιστορίας.

Ο βρετανικός Τύπος άρχισε να αλλάζει τον τρόπο που κάλυπτε την ιστορία της οικογένειας, αφού οι Κινγκ έδωσαν αργά το Σάββατο στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ο πατέρας εξηγεί τους λόγους της απόφασής τους.

Ο Μπρετ αναφέρει ότι έφυγαν από τη Βρετανία λόγω της απελπισίας τους και αναζητώντας μια εναλλακτική θεραπεία για τον γιο τους, την οποία δεν προσφέρει το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με διάφορες εφημερίδες, η οικογένεια μετέβη στην Ισπανία για να πουλήσει το εξοχικό που διαθέτει στη χώρα ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη νέα θεραπεία του Έισα στην Τσεχία.