Την ανάγκη μετάβασης από την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμες περιοχές στην πρόληψη των συγκρούσεων και σε περισσότερες ευρωπαϊκές παρεμβάσεις που θα λειτουργούν επικουρικά ως προς το έργο του ΟΗΕ επισημαίνουν σε κοινή έκθεσή τους 26 πολιτικοί ερευνητές από τις δεξαμενές σκέψης German Development Institute, European Centre for Development Policy Management, Overseas Development Institute και Fride.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες και θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει ότι «η νέα ηγεσία της ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη στο εσωτερικό της, τα παγκόσμια ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά μέτωπο. Η Ευρώπη θα ευημερήσει μόνο αν ο κόσμος ευημερεί».

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η Επιτροπή διαθέτει επαρκή μέσα για να προωθήσει την αναπτυξιακή της ατζέντα στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και στην κοντινή γειτονιά της. Αυτό ωστόσο παρεμποδίζεται, όπως αναφέρεται, από δομές με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανώφελος ενδοϋπηρεσιακός ανταγωνισμός αντί πραγματικής συνεργασίας.

Οι ερευνητές ζητούν να έχει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις διευρυμένο ρόλο, στον οποίο θα ενταχθεί η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι κάθε ευρώ που δαπανάται για την πρόληψη των συγκρούσεων εξοικονομεί επτά ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια μετά το τέλος μιας σύγκρουσης.