Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εκτίμησε σήμερα πως οι «δυσκολίες ανεφοδιασμού της Κριμαίας» ενδέχεται να ωθήσουν τη Ρωσία να δημιουργήσει «διαδρόμους» στην ανατολική Ουκρανία.

«Προφανώς, η Ρωσία δυσκολεύεται να ανεφοδιάσει την Κριμαία», την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε τον Μάρτιο η Μόσχα και την οποία δεν μπορεί να ανεφοδιάσει μέσω της ξηράς, δήλωσε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μέρκισε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναγκαστεί να δημιουργήσει χερσαίες συνδέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό του πληθυσμού της Κριμαίας από τη Ρωσία», συνέχισε ο ίδιος.

«Πιθανοί ρωσικοί ισθμοί ή χερσαίοι διάδρομοι θα ήταν εντελώς αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και καταδικαστέοι όπως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, ο Σταϊνμάγερ εκτίμησε ότι η κατάσταση «επιδεινώθηκε πολύ εκ νέου τις τελευταίες ημέρες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα «ενίσχυσε την υποστήριξή της στους ουκρανούς αυτονομιστές».

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τελευταίο στάδιο της κλιμάκωσης», δηλαδή «στην άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», κάτι που «πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο», υπογράμμισε ο ίδιος.