Ισπανός δικαστής παρέτεινε σήμερα κατά 72 ώρες την κράτηση των γονιών του Έισα Κινγκ, του 5χρονου αγοριού από τη Βρετανία που πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου και το οποίο οι γονείς του πήραν από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών.

Πάντως, στη Βρετανία ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ Τύπου και αστυνομίας, καθότι οι γονείς παρουσίασαν πια τη δική τους εκδοχή, λέγοντας ότι πήραν το παιδί για να βρουν εναλλακτική θεραπεία, κάτι που δεν τους επέτρεπαν οι γιατροί. Έτσι, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της η αστυνομία αναγκάστηκε να δικαιολογηθεί ζητώντας «συγνώμη» πλέον.

Ο Μπρετ Κινγκ, 51 ετών, και η Ναγκεμέχ Κινγκ, 45 ετών, παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστή Ισμαέλ Μορένο στη Μαδρίτη αφού συνελήφθησαν το Σάββατο από την ισπανική αστυνομία στο νότιο τμήμα της χώρας και αρνήθηκαν την έκδοσή τους στη Βρετανία, ανακοίνωσε μια δικαστική πηγή.

Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας ο δικαστής ζήτησε να παραταθεί η κράτηση του ζευγαριού για 72 ώρες, προτού αποφασίσει αν θα τους αφήσει ελεύθερους ή όχι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Παράλληλα ο Μορένο ζήτησε από το νοσοκομείο της Μάλαγα, όπου νοσηλεύεται υπό αστυνομική παρακολούθηση το μικρό αγόρι, να συντάξει άμεσα μια ιατρική έκθεση για την κατάσταση της υγείας του.

Ο Μπρετ και η Ναγκεμέχ πήραν την προηγούμενη Πέμπτη τον Έισα από το νοσοκομείο του Σαουθάμπτον όπου νοσηλευόταν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών του. Στη συνέχεια ταξίδεψαν στη Γαλλία και μετά στην Ισπανία, ενώ εναντίον τους είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας, καθώς οι αρχές της χώρας φοβόντουσαν ότι κινδύνευε η ζωή του αγοριού.

Στο μεταξύ σήμερα η κοινή γνώμη στη Βρετανία διερωτάται αν η αστυνομία υπερέβαλε αντιμετωπίζοντας ως εγκληματική την απέλπιδα προσπάθεια των γονιών του Έισα να σώσουν το παιδί τους. Αρχικά ο Τύπος τους είχε χαρακτηρίσει «απαγωγείς», όμως πλέον το ζευγάρι έχει αρχίσει να κερδίζει τη συμπάθεια της κοινής γνώμης, αφού δημοσιοποίησε τη δική του πλευρά της ιστορίας.

Όταν η βρετανική αστυνομία εξέδωσε σήμα για την εξαφάνιση του Έισα είχε επισημάνει ότι το παιδί «κινδυνεύει να πεθάνει», καθώς η μπαταρία του καθετήρα που το τρέφει θα εξαντλούνταν σε 24 ώρες. Οι γονείς παρουσιάστηκαν ως ανεύθυνοι και αμέσως υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Αφού υιοθέτησε τον τόνο της αστυνομίας, ο βρετανικός Τύπος άρχισε να αλλάζει τον τρόπο που κάλυπτε την ιστορία της οικογένειας, αφού οι Κινγκ έδωσαν αργά το Σάββατο στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ο πατέρας εξηγεί τους λόγους της απόφασής τους. Ο Μπρετ αναφέρει ότι έφυγαν από τη Βρετανία λόγω της απελπισίας τους και αναζητώντας μια εναλλακτική θεραπεία για τον γιο τους, την οποία δεν προσφέρει το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με διάφορες εφημερίδες, η οικογένεια μετέβη στην Ισπανία για να πουλήσει το εξοχικό που διαθέτει στη χώρα ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη νέα θεραπεία του Έισα στην Τσεχία. Ο πατέρας επισημαίνει επίσης ότι οι γιατροί δεν τον άκουγαν και τελικά του είχαν πάρει το παιδί του, γεγονός που προκάλεσε τη «φυγή» του στο εξωτερικό.

Το νοσοκομείο του Σαουθάμπτον απάντησε εκδίδοντας μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έδωσε στους γονείς του Έισα «τη δυνατότητα να πάρουν μια δεύτερη γνώμη και πρότεινε την βοήθειά του για να μεταφερθεί στο εξωτερικό». Όμως σε ένα νέο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν τη σύλληψη του ζευγαριού, ο Ναβίντ, ένας από τους αδελφούς του Έισα, κατηγόρησε και πάλι τους γιατρούς ότι δεν άκουγαν τον πατέρα του, «ο οποίος πέρασε ώρες στο διαδίκτυο αναζητώντας εναλλακτικές θεραπείες».

Ο Ναβίντ έδειξε στο βίντεο τον ειδικό εξοπλισμό και την τροφή που είχαν αγοράσει για το ταξίδι του Έισα, ο οποίος την ώρα της βιντεοσκόπησης «ήταν προφανώς χαρούμενος και σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο ή παραμελημένος». Όσον αφορά την μπαταρία του καθετήρα φορτιζόταν συνεχώς.

Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν τη βρετανική αστυνομία να δικαιολογηθεί ήδη από χθες για τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξε. Ο Κρις Σεντ, ένας εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας, παραδέχθηκε ότι ο τρόπος που αντιμετώπισε η αστυνομία την υπόθεση έχει προκαλέσει πολλά σχόλια, όμως επεσήμανε «προτιμώ να μας επικρίνουν για την αποφασιστικότητά μας, παρά να πρέπει να δώσουμε εξηγήσεις για τον θάνατο ενός παιδιού». «Είχαμε γιατρούς που μας έλεγαν ότι κινδυνεύει σοβαρά η ζωή του Έισα. Υπό αυτές τις συνθήκες, θέλω να ζητήσω συγγνώμη», πρόσθεσε ο Σεντ.