Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προτρέπει τους πολίτες της να αγοράσουν αποθέματα χαρτιού υγείας, καθώς πάνω από το 40% του εφοδιασμού της χώρας προέρχεται από μια περιοχή, που βρίσκεται σε σεισμική ζώνη υψηλού κινδύνου.

Το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας χρησιμοποίησε σήμερα Δευτέρα την Εθνική Ημέρα Πρόληψης των Καταστροφών, για να προωθήσει το ειδικό χαρτί τουαλέτας για χρήση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι άνθρωποι σε ώρα ανάγκης είναι το φαγητό και το νερό, ενώ ξεχνούν ένα πολύτιμο αγαθό… το χαρτί υγείας, το οποίο θυμούνται όταν είναι πια αργά, αναφέρει το Associated Press.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι το 41% της παραγωγής χαρτιού υγείας της χώρας προέρχεται από την περιοχή Shizuoka στην κεντρική Ιαπωνία, μία από τις πιο σεισμογενείς στη χώρα.

Ο Toshiyuki Hashimoto, αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου και υπεύθυνος για τα προϊόντα χάρτου, προειδοποίησε για μια πανεθνική έλλειψης χαρτιού υγείας για περίπου ένα μήνα, αν η περιοχή πληγεί από μέγα-σεισμό.

Η έλλειψη χαρτιού υγείας θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αν οι άνθρωποι αρχίσουν να χρησιμοποιούν άλλου είδους χαρτί (όπως χαρτομάντηλα), που δεν είναι διαλυτό στο νερό και μπορεί να φράξει τις τουαλέτες.

Κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες παίρνουν μέρος στην ετήσια ημέρα πρόληψης φυσικών καταστροφών. Η 1η Σεπτεμβρίου είναι η επέτειος του σεισμού Kanto, που έγινε το 1923 στο Τόκιο, εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 140.000 άνθρωποι.

Στις ασκήσεις ετοιμότητας συμμετέχουν πολίτες και ο στρατός.