O αριθμός των κυανόκρανων από τα νησιά Φίτζι που κρατούνται όμηροι από Σύρους αντάρτες στα Υψίπεδα του Γκολάν είναι 44, ενώ ο αριθμός των στρατιωτών από τις Φιλιππίνες που παραμένουν αποκλεισμένοι σε δύο κοινότητες της περιοχής αυτής είναι 72, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ.

Οι αριθμοί αυτοί αναθεωρήθηκαν μετά «τη διασταύρωση και την επιβεβαίωση των αδειών» των στρατιωτών, δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός των Φίτζι, ο Φρανκ Μπεϊνιμαράμα δήλωσε σήμερα ότι οι κυανόκρανοι είναι ασφαλείς, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς τους για την απελευθέρωσή τους.

«Η κυβέρνηση των νησιών Φίτζι συνεργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη για την απελευθέρωση των 44 κυανοκράνων» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε μια ανακοίνωσή του.

«Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι είναι ασφαλείς και τώρα μπορώ να πω ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους έχουν ήδη ξεκινήσει».

Μια πηγή του ΟΗΕ στη Βηρυτό είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν ως στόχο «την άνευ όρων απελευθέρωση» των αιχμαλώτων.

«Ο ΟΗΕ εργάζεται σε 24ωρη βάση και διεξάγονται συνομιλίες με στόχο να εξασφαλίσουμε την άνευ όρων απελευθέρωσή τους και την ασφαλή επιστροφή τους» είπε η πηγή αυτή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί καθώς δεν είχε λάβει την άδεια να μιλήσει σε μέσα ενημέρωσης.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας μετέδωσε τις δηλώσεις ενός αξιωματούχου – που δεν κατονόμασε – από το υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος καταδίκασε τις απαγωγές.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οποιοσδήποτε τις υποστηρίζει έχουν την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια των απαχθέντων στρατιωτών» τόνισε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, για την απαγωγή των κυανόκρανων ευθύνεται το Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια οργάνωση που δρα στη Συρία και συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Επιπλέον οι 72 κυανόκρανοι από τις Φιλιππίνες που βρίσκονταν στα Υψίπεδα του Γκολάν αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους στους αντάρτες κατά τη διάρκεια του περιστατικού χθες, επισήμανε σήμερα ο εκπρόσωπος των κυανόκρανων απο τις Φιλιππίνες υποστράτηγος Ντομίνγκο Τουτάν.

«Οι στρατιώτες μας είναι προετοιμασμένοι, εκπαιδευμένοι και ικανοί να αντιμετωπίσουν αυτού του είδους τις καταστάσεις και θα αναλάβουν τον κίνδυνο να εκπληρώσουν τη δέσμευσή μας για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη» υπογράμμισε ο Τουτάν από τη Μανίλα.