Η τρομοκρατία «δεν είναι καινούργιο πρόβλημα στη Βρετανία» δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και υπενθύμισε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, τα παραδείγματα των επιθέσεων στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 και πιο πρόσφατα της «βάρβαρης δολοφονίας» του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι.

«Όμως με το Ισλαμικό Κράτος, είμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη απειλή που έχουμε γνωρίσει ποτέ» υπογράμμισε ο Κάμερον μιλώντας από τη Ντάουνινγκ Στριτ, λίγη ώρα αφού η Βρετανία αύξησε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε διεθνές επίπεδο στο «σοβαρό», το δεύτερο υψηλότερο στη σχετική κλίμακα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ΙΚ, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να θεσπίσει νέες προτάσεις νόμων, που θα δυσκολεύουν τους Βρετανούς υπηκόους να ταξιδεύουν στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών εξτρεμιστών και θα διευκολύνουν την κατάσχεση διαβατηρίων ή ακόμη και την αφαίρεση της υπηκοότητας.

Ο Κάμερον ανέφερε ότι θα εξηγήσει λεπτομερώς τα σχέδιά του κυρίως για την κατάσχεση των διαβατηρίων στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

«Θα κάνω μία ανακοίνωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη Δευτέρα. Αυτή θα περιλαμβάνει περαιτέρω βήματα με στόχο να εμποδίζουμε τα πρόσωπα να ταξιδεύουν, με τη βοήθεια μιας νέας νομοθεσίας που θα κάνει ευκολότερη τη διαδικασία κατάσχεσης των διαβατηρίων των πολιτών».

Είναι προφανές ότι «υπάρχουν κενά στο οπλοστάσιό μας» σε δικαστικό επίπεδο, επέμεινε εξάλλου απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην έκκληση της υπουργού Εσωτερικών Τερέσα Μέι ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου οι βρετανικές αρχές να εμποδίσουν τους δυνητικούς τζιχαντιστές να φύγουν από τη Βρετανία για να πολεμήσουν στη Μέση Ανατολή.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε μάλιστα τα επίσημα στοιχεία που κάνουν λόγο για «τουλάχιστον 500 Βρετανούς που έχουν φύγει για τη Συρία και ενδεχομένως για το Ιράκ» προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

«Με το Ισλαμικό Κράτος βρισκόμαστε μπροστά από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εδρεύει μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή, αλλά που προσπαθεί να ιδρύσει και να διευρύνει, με βίαιο τρόπο, το δικό της τρομοκρατικό κράτος. Μπορεί να βρεθούμε με ένα τρομοκρατικό κράτος στις ακτές της Μεσογείου. Αυτή η φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα εξτρεμιστικό χαλιφάτο αντιπροσωπεύει μία απειλή για την ίδια μας την ασφάλεια στη Βρετανία» προσέθεσε ο ίδιος.

Ακόμα και αν η Σκότλαντ Γιαρντ δηλώνει «έτοιμη» να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο, οι αρχές φοβούνται ότι οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν επιθέσεις κατά την επιστροφή τους στο βρετανικό έδαφος.

Αυτή η απειλή συνιστά, σύμφωνα με τον Κάμερον, την «πλέον σοβαρή» την οποία έχει ποτέ αντιμετωπίσει η Βρετανία. Η απειλή αυτή προέρχεται από την «ιδεολογία που έχει δηλητηριάσει ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός» τον οποίο θα πρέπει «πιθανόν να πολεμήσουμε κατά τη διάρκεια ετών εάν όχι δεκαετιών» προειδοποίησε ο ίδιος.

«Η απειλή αυξάνεται» σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.