Την ώρα που οι περισσότεροι από μας όταν σκεφτόμαστε μουσικό όργανο μας έρχονται στον νου κιθάρες, πιάνο και ντραμς, δεν είναι όλοι τόσο παραδοσιακοί στη σκέψη τους.

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω παθιασμένοι με τη μουσική που είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τα πάντα για να φτιάξουν πρωτότυπες μελωδίες και ασυνήθιστα ηχοχρώματα.

Κι έτσι πλάι στα τυποποιημένα μουσικά όργανα του πλανήτη φιγουράρουν αλλόκοτες δημιουργίες, κληροδοτήματα ανθρώπων που την έψαξαν μουσικά και σκάρωσαν όργανα από άλλον κόσμο!

Κι αν τα περισσότερα δεν παράγουν τις ποιοτικές μελωδίες που έχουμε συνηθίσει από τα γνωστότερα ξαδέλφια τους, σε κάνουν να τα προσέξεις (και να τα ακούσεις φυσικά) και για δεύτερη φορά…

Κιθάρα-νάνος

Τα μουσικά όργανα δεν βγαίνουν σε μικρότερο μέγεθος απ’ αυτό! Με μήκος στα 10 μικρότερα (10 εκατομμυριοστά του μέτρου δηλαδή!), αυτή η κιθάρα, δημιουργία ερευνητών του Πανεπιστημίου Cornell, δεν είναι μεγαλύτερη από ανθρώπινο κύτταρο. Διαθέτει πάντως έξι χορδές, με καθεμιά τους να έχει πλάτος μερικών εκατοντάδων ατόμων(!), και μπορεί να παιχθεί μόνο με τη βοήθεια ειδικής μικροσκοπικής συσκευής. Δεν πρόκειται πάντως να δούμε μπάντες να την εντάσσουν στις συναυλίες τους, καθώς ο ήχος που παράγουν οι χορδές από σιλικόνη παραείναι ανεπαίσθητος για να γίνει αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί…

Θαλάσσιο όργανο

Κατασκευασμένο στην ακτή της Αδριατικής, στην πόλη Zadar της Κροατίας, είναι το πρώτο όργανο που χρησιμοποιεί τη μαγεία της θάλασσας για τις μελωδίες του. Τόσο ο άνεμος όσο και τα κύματα παίζουν το όργανο αέναα, επιτρέποντας στους επισκέπτες να καθίσουν μέσα του και να απολαύσουν μια συναυλία καμωμένη από τα στοιχεία της Φύσης. Η δημιουργία του αρχιτέκτονα Nikola Basic του 2005 είναι εντελώς αναπάντεχη…

Το Μεγάλο Όργανο των Σταλακτιτών

Κατασκευασμένο από τον μαθηματικό και ηλεκτρονικό Leland Sprinkle το 1954, μια διάνοια δηλαδή που δούλευε για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου, το ιδιαίτερο όργανο βρίσκεται στα σπήλαια της κοιλάδας Shenandoah στη Βιρτζίνια και κατέχει ακόμα τα σκήπτρα ως το μεγαλύτερο μουσικό όργανο του πλανήτη, με έκταση κάπου στα 14.000 τ.μ. Κι αυτό γιατί ο επιστήμονας επέλεξε προσεκτικά συγκεκριμένους σταλακτίτες σε όλο το σπήλαιο, τέτοιους που να αντηχούν ιδιαίτερους κάθε φορά τόνους και χροιές. Μέσω ειδικών σφυρών, οι σταλακτίτες συνδέονται ηλεκτρονικά με το όργανο, το οποίο παίζει έτσι τους σταλακτίτες με τη βοήθεια των πλήκτρων. Πραγματικά μοναδική δημιουργία…

Το Συμφωνικό Σπίτι

Στις μέρες μας μπορεί κάποιος να ζήσει μέσα στο μουσικό του όργανο! Το σπίτι των Wege, εγκατεστημένο στις όχθες της Λίμνης Μίσιγκαν, λειτουργεί τόσο ως οικία της οικογένειας όσο και ως το αγαπημένο της όργανο. Μακριές χορδές διατρέχουν το σπίτι και μπορούν να παιχθούν ανά πάσα στιγμή, μεταφέροντας ήχους που μοιάζουν με βιολί ή τσέλο. Μουσικές άρπες περιβάλλουν τέλος το σπίτι, δημιουργώντας τις δικές τους μελωδίες, ευγενική χορηγία της φύσης…



Τσέμπαλο από LEGO

Μια δημιουργία του τρελαμένου με τα πλαστικά τουβλάκια Henry Lim, το τσέμπαλο είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από LEGO, εξαιρώντας φυσικά τις χορδές. Δύο χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το ιδιαίτερο όργανο, ένας θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης δηλαδή, καθώς πάνω από 100.000 τουβλάκια απαιτήθηκαν για τη μοναδική κατασκευή. Και βεβαίως είναι πλήρως λειτουργική…

Φράχτης



Ο Αυστραλός Jon Rose έχει μια αποστολή, η οποία περιλαμβάνει τόσο την κατάρριψη των ορίων που χωρίζουν τους ανθρώπους όσο και την ιδιαίτερη προσέγγισή του στη μουσική. Και βέβαια για όλα αυτά χρειάζεται απλώς ένας φράχτης με (αγκαθωτό) σύρμα! Λειτουργώντας ως αλληγορία για τα σύνορα των κρατών αλλά και τα χωρίσματα των γειτόνων, ο Rose φτιάχνει τη μουσική του χρησιμοποιώντας τους συρμάτινους φράκτες ως βιολιά, με το δοξάρι του να γίνεται μάλιστα δημοφιλέστατο ήδη από το 1995, όταν μάγεψε το μουσικό φεστιβάλ της Φιλανδίας με τους ασυνήθιστους ήχους του. Απολαύστε τον…

Didgeridoo

Την ώρα που τα υπόλοιπα μουσικά όργανα της λίστας μας είναι μοναδικά στο είδος τους, αξίζει ιδιαίτερη μνεία σε ένα όργανο που δεν είναι και τόσο μοναδικό, με τη στενή έννοια του όρου, είναι όμως απίστευτο! Ο λόγος για το όργανο του ανέμου της Αυστραλίας, το περίφημο didgeridoo, το οποίο θεωρείται το παλιότερο όργανο του ανθρώπινου πολιτισμού (μέχρι στιγμής τουλάχιστον). Καθένα μάλιστα παίζει μόνο έναν βόμβο, αν και η ανθρώπινη φωνή που ενσωματώνεται με τον ήχο του μπορεί να δημιουργήσει μια ποικιλία μουσικών χρήσεων. Παρά το γεγονός ότι ο ήχος που βγάζει είναι σχετικά απλός και κοινός, παραμένει τελείως ιδιαίτερο ως όργανο, πόσο μάλλον που έγκειται στη δημιουργικότητα του οργανοπαίκτη του για το τι θα μπορέσει τελικά να κάνει μουσικά…

Bazantar

Ο Mark Deutsch πήγε το μπάσο με τις πέντε χορδές στο αμέσως επόμενο επίπεδο με την έγχορδη δημιουργία του. Το bazantar φιλοξενεί 29 περισσότερες χορδές από τον δημοφιλή προκάτοχό του, οι οποίες μάλιστα συντονίζονται όταν παιχθούν οι πέντε αρχικές με δοξάρι. Ο ήχος μοιάζει τελικά με ορχήστρα εγχόρδων που ακολουθούν τη βασική μελωδία, ιδιαίτερος και καθηλωτικός…

Bowafridgeaphone

Εδώ μιλάμε για αυτοσχέδιο όργανο καμωμένο από εξαρτήματα ψυγείου. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, το bowafridgeaphone αποτελείται από σχάρες ψυγείου, σκεύος για κέικ, σαλατιέρα και άλλα τέτοια ωραία που βρίσκουμε στα σπίτια του κόσμου! Ο δημιουργός του πειραματικού οργάνου, Iner Souster, σχεδίασε το όργανο που βγάζει τον ιδιαίτερο και σχεδόν «βιομηχανικό» αυτόν ήχο, το οποίο μάλιστα έχουν τιμήσει συγκροτήματα περιλαμβάνοντάς το στους δίσκους τους…

Bubble Organ

Τελευταίο στη σειρά των περίεργων μουσικών οργάνων, αν και όχι λιγότερο αλλόκοτο, είναι το μουσικό αυτό όργανο που κατασκευάστηκε με πράγματα που βρήκε στο σπίτι του ο Aaron Wendel: σωλήνες αποχέτευσης, λούκια βροχής, PVC, τμήματα από παλιά έπιπλα, ακόμα και μανταλάκια που βρήκε παραπεταμένα! Με τη βοήθεια δύο μπαλονιών ως πηγές του αέρα, το όργανο παράγει έναν πραγματικά μοναδικό ήχο που δεύτερός του δεν υπάρχει…