«Η εκστρατεία του “Ισλαμικού Κράτους” εναντίον του Ιράκ αποβλέπει στην κατάρρευση της ενότητας του ιρακινού κράτους και έχει στόχο τους Ιρακινούς πολίτες, τον κουρδικό πληθυσμό και όλες τις θρησκείες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία του Ιράκ στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι οι ιρακινές και οι κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, αγωνίζονται για την απελευθέρωση της χώρας από τον κίνδυνο του «Ισλαμικού Κράτους», κατά της τρομοκρατίας και της επιστροφής στη δικτατορία.

Στην ανακοίνωσή της, η πρεσβεία του Ιράκ αναφέρεται στο χρονικό των συγκρούσεων, αρχής γενομένης στις 10 Ιουνίου, «την ημέρα που το “Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε”, μια ομάδα ένοπλων τρομοκρατών που αποτελεί μέρος της Αλ Κάιντα κατέλαβαν την πόλη της Μοσούλης».

Ακολούθησαν θηριωδίες, με απαγωγές και βιασμούς γυναικών, καταστροφές οίκων λατρείας, εκτελέσεις ιμάμηδων και χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Σε αυτές τις συνθήκες, η περιοχή του Κουρδιστάν άνοιξε τα σύνορά της και υποδέχθηκε πάνω από μισό εκατομμύριο Ιρακινούς πολίτες από τη Μοσούλη, το Τικρίτ και τη Ντιάλα και έχει προσφέρει καταφύγιο σε πάνω από 250.000 πρόσφυγες από τη Συρία, συνεχίζει το κείμενο.

Στις 2 Αυγούστου, το «Ισλαμικό Κράτος» επιτέθηκε και στην περιοχή του Κουρδιστάν αναγκάζοντας 300.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων χιλιάδες Γεζίντι και Χριστιανούς, να καταφύγουν στο όρος Σιντζάρ, επιδεινώνοντας την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Περισσότεροι από 40.000 Γεζίντι έχουν εγκλωβισθεί στο όρος Σιντζάρ, ενώ υπολογίζεται ότι από τις αρχές Αυγούστου περίπου 500 άνδρες έχουν σκοτωθεί και 500 γυναίκες και παιδιά έχουν απαχθεί σε αυτή την προσπάθεια γενοκτονίας των Γεζίντι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου κειμένου.

Ο ιρακινός στρατός και οι κουρδικές δυνάμεις κατόρθωσαν να αντιστρέψουν την κατάσταση, αναχαιτίζοντας την επέλεση του «Ισλαμικού Κράτους» προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη και πετυχαίνοντας να ανακαταλάβουν το φράγμα της Μοσούλης καθώς και άλλες κουρδικές και χριστιανικές πόλεις και χωριά, με την υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Επισημαίνεται τέλος, ότι οι ενέργειες του «Ισλαμικού Κράτους» «δεν στοχεύουν σε συγκεκριμένες θρησκείες και πεποιθήσεις, αλλά κυρίως αντιπροσωπεύουν την απληστία μιας φανατικής ομάδας τρομοκρατών να επιβάλει τη θέλησή της, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας, και να φέρει τη χώρα πίσω στο Μεσαίωνα».