Οι σκωτσέζικοι επιχειρηματικοί κύκλοι εμφανίζονται διχασμένοι τρεις εβδομάδες πριν από ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Σκωτίας, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αναμένεται σήμερα στη Γλασκώβη για να ενισχύσει το στρατόπεδο του «όχι» στην ανεξαρτησία, εγκωμιάζει τη «βρετανική ενιαία αγορά».

Την επομένη της επιστολής 130 σκωτσέζων εργοδοτών οι οποίοι υποστηρίζουν τη διατήρηση της Σκωτίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, 200 επικεφαλής σκωτσέζικων επιχειρήσεων υπέγραψαν σήμερα μια διακήρυξη υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς τους.

Ας μην είμαστε πια «η γαλακτοπαραγωγός αγελάδα» του Λονδίνου, υπογραμμίζουν αυτοί οι επιχειρηματικοί ηγέτες επικαλούμενοι εμμέσως το πετρελαϊκό μάνα στη Βόρεια Θάλασσα. Είναι καιρός για τη Σκωτία να πετάξει με τα δικά της φτερά ώστε να οικοδομήσει μια «πιο δίκαιη και ευημερούσα» κοινωνία, προσθέτουν.

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας, για την οποία θα αποφανθούν στις 18 Σεπτεμβρίου 4,2 εκατ. ψηφοφόροι που κατοικούν στην περιοχή, «θα ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά ισχυρά σημεία μας σ’ έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόσμο», υποστηρίζουν οι υπογράφοντες αυτή την επιστολή, η οποία δημοσιεύεται από τη σκωτσέζικη εφημερίδα «The Herald».

Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι επικεφαλής μικρών εταιρειών, αλλά ορισμένοι διευθύνουν μεγάλους ομίλους, όπως ο Μπράιαν Σάουτερ, πρόεδρος της σιδηροδρομικής επιχείρησης Stagecoach, ο μεγιστάνας της μηχανικής Τζιμ Μακόλ ή ο διαχειριστής κεφαλαίων Τζορτζ Μάθιουσον, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Royal Bank of Scotland.

Χθες, Τετάρτη, 130 σκωτσέζοι εργοδότες είχαν αντιθέτως υπογραμμίσει «τις πολύ ισχυρές οικονομικές σχέσεις στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες στηρίζουν σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στη Σκωτία» και είχαν ζητήσει την παραμονή της περιφέρειας στην ένωση, η οποία χρονολογείται από το 1707.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες περιλαμβάνονταν οι επικεφαλής των τραπεζών HSBC και The Co-operative Bank, του ομίλου μηχανικής Weir ή του γίγαντα των ορυχείων BHP Billiton.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα εκφράσει ο ίδιος την υποστήριξή του προς τους οπαδούς του «όχι», στη διάρκεια ομιλίας που θα εκφωνήσει απόψε ενώπιον του τοπικού σκέλους της βρετανικής εργοδοσίας στη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, «είναι μία από τις πιο παλιές και πιο επιτυχημένες ενιαίες αγορές στον κόσμο», πρόκειται να εξηγήσει ο Κάμερον, υπογραμμίζοντας πως «η Σκωτία έχει διπλάσιες εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ό,τι με όλο τον υπόλοιπο κόσμο».

Ως μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σκωτία διαθέτει πρόσβαση «σε μια εκτεταμένη εγχώρια αγορά, που στηρίζεται σε ένα κοινό νόμισμα, κοινούς φόρους, κοινούς κανόνες και κανονισμούς (…), χωρίς σύνορα ούτε κόστος συναλλαγών, χωρίς περιορισμούς κινήσεων για τα αγαθά, τις επενδύσεις και τα πρόσωπα», πρόκειται να τονίσει ο Κάμερον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.