Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να καλέσει για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), επιφανές στέλεχος της ομογένειας στις ΗΠΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στη Λευκωσία, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών 25ης Συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), ο κ. Κρίστοφερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα γίνει στις αρχές του 2015. Εξάλλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο καθόδου στην Κύπρο μέχρι το τέλος του χρόνου του Αμερικανού ΥΠΕΞ, κ. Κέρι. Πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες για να ετοιμαστεί πρόγραμμα για σειρά επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη κατά την επικείμενη παρουσία του στις ΗΠΑ εν όψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, σημείωσε ότι, λόγω και της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, «τα συμφέροντα ΗΠΑ, ΕΕ και Κύπρου συμπίπτουν».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά πόσο το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών υιοθετεί τις θέσεις για το Κυπριακό του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην τελευταία κληρικολαϊκή συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο κ. Κρίστοφερ δήλωσε: «Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να αναλάβει το Κυπριακό, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αντιρρήσεις». Επίσης, ο κ. Κρίστοφερ αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Λευκωσία , Τζον Κένιγκ, τους είπε χαρακτηριστικά: «ο “μάστρος” (αφεντικό) μου είναι ο Κέρι». Έγκυρη πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ομιλία Μπάιντεν δεν δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Πρέσκοτ, όταν ρωτήθηκε από στελέχη της ΠΣΕΚΑ σχετικά με την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου, απάντησε: «ο Τζο Μπάιντεν είναι ο αντιπρόεδρος, Πρόεδρος όμως είναι ο Μπαράκ Ομπάμα».

Σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανάληψη της προεδρίας στην Τουρκία από τον Ερντογάν ο κ. Κρίστοφερ χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «πολύ έξυπνο πολιτικό» και πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν «αντιγράφει πολλά από τον Πούτιν».

Τώρα, που ο κ. Ερντογάν έγινε Πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να δούμε ποια πολιτική θα ακολουθήσει στην πράξη με τον κ. Νταβούτογλου στο Κυπριακό, είπε ο κ. Κρίστοφερ, ο οποίος παρατήρησε ότι «μέχρι τώρα η εξωτερική πολιτική Νταβούτογλου δεν στέφθηκε με επιτυχία».

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Παπαευριπίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα ουσίας, με έμφαση στο Κυπριακό και την οικονομία. Οι ενημερώσεις και οι συζητήσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και Οικονομικών, καθώς και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Διαπραγματευτή, μάς έβαλαν σε ένα νέο κανάλι σκέψης ως προς τις ενέργειες που χρειάζεται να αναλάβουν οι απόδημοι για την προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου.

Ο κ. Παπαευριπίδης είπε ακόμη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο αυτή την περίοδο και συμπλήρωσε ότι και στις δύο χώρες γίνεται εξαιρετική δουλειά στο κομμάτι της διαφώτισης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Καραολής ευχαρίστησε τα μέλη της Ομοσπονδίας για την συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της θητείας του και ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο του νέου Εκτελεστικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία της κας Αντωνίας Σαββίδη.

Ο κ. Καραολής επικεντρώθηκε στις εκλογές και στα αποτελέσματα του 7ου Συνεδρίου της ΝΕΠΟΜΑΚ. Πρόσθεσε ότι μέσα από εργαστήρια που διοργανώθηκαν από την ΑΤΗΚ, τα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία αποσκοπεί, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, στη δικτύωση των νέων Κυπρίων αποδήμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα ενημέρωσης των νέων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις δράσεις της ΝΕΠΟΜΑΚ.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Ιακώβου, χαρακτήρισε τη συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις άψογη και εποικοδομητική. Σημείωσε, επίσης, ότι ο ρόλος των αποδήμων είναι σημαντικός για τη διασύνδεση της ομογένειας με την πατρίδα, αλλά και για την προώθηση του Κυπριακού