O υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν ,Αμπντουλά Αμπντουλά, θα απορρίψει κάθε αποτέλεσμα που θα προκύψει μετά την ανακαταμέτρηση των ψήφων του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών που διενεργήθηκε την 14η Ιουνίου, επιδεινώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική κρίση μία εβδομάδα πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την ορκωμοσία του διαδόχου του απερχόμενου προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του Αμπντουλά Αμπντουλά, ο Μούσλιμ Σααντάτ, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο την θέση της ομάδας του: «Θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία και κάθε αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτήν τη διαδικασία δεν θα γίνει αποδεκτό από τον Αμπντουλά».

Ο Σααντάτ ανέφερε, πάντως, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας από κοινού με την ομάδα του αντιπάλου του Αμπντάλα, του Άσραφ Γάνι.

Την Τετάρτη η ομάδα του Αμπντουλά δεν εμφανίστηκε ενώπιον της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής στην Καμπούλ για την ανακαταμέτρηση των 8,1 εκατομμυρίων ψήφων του δευτέρου γύρου της 14ης Ιουνίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) Νίκολας Χέισομ επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι ο Αμπντουλά επέλεξε να αποσυρθεί από τη διαδικασία, ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «αποδοκιμαστέα».

Μπροστά στην κατάσταση αυτή ο Χέισομ διευκρίνισε ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότητα, στη διαδικασία, η ομάδα του Γάνι επίσης «αποδέχθηκε να αποχωρήσει από τη διαδικασία του ελέγχου» έπειτα από αίτημα του ΟΗΕ.

Αν και διεκόπη το πρωί, η ανακαταμέτρηση ξεκίνησε αργότερα το απόγευμα και «θα συνεχιστεί χωρίς τη φυσική παρουσία των εκπροσώπων των δύο υποψηφίων» διαβεβαίωσε ο Χέισομ.