Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο στο Κίεβο είναι να βοηθήσει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία τους αυτονομιστές αντάρτες που το Κίεβο διαβεβαιώνει ότι έχουν τη στήριξη της Μόσχας.

Η Ουκρανία κατηγόρησε νωρίτερα τη Ρωσία για «εισβολή», μετά την είσοδο στο έδαφός της ρωσικών φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς την έγκρισή της.

«Από πολιτική άποψη, ο σημαντικότερος στόχος είναι να πετύχουμε μια αμοιβαία εκεχειρία», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Φράιε Πρέσε. Η αναλυτική συνέντευξη θα δημοσιευτεί στο φύλλο του Σαββάτου.

«Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα σκοτώνονται άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι επίσης το πώς μπορεί η Γερμανία να στηρίξει την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στο Κίεβο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, στις αρχές του έτους, είναι πάνω απ’ όλα μια χειρονομία στήριξης στον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος εξελέγη στη θέση αυτή πριν από περίπου τρεις μήνες.

Στις αρχές της εβδομάδας ωστόσο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Μέρκελ θα επιχειρήσει επίσης να πείσει τον Ποροσένκο και τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές της Ουκρανίας που θέλουν να συντρίψουν στρατιωτικά τους αυτονομιστές στα ανατολικά, να ξανασκεφτούν τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι, με όλη την ενέργεια που διαθέτω, για να φτάσουμε στην ειρήνη με διπλωματικά μέσα. Δεν μπορεί να υπάρξει μια καθαρά στρατιωτική λύση» στην κρίση, επανέλαβε η Μέρκελ στη συνέντευξή της.