Τι είναι λευκό, ρατσιστικό και εντελώς παρανοϊκό;

Η ΚΚΚ φυσικά, η πλέον περιβόητη οργάνωση μίσους των ΗΠΑ!

Ιδρυμένη στα 1870, η KKK τρομοκράτησε συγκεκριμένες ομάδες αμερικανικού πληθυσμού μέσω προπαγάνδας, εμπρησμών και φόνων.

Ευτυχώς, η δημοτικότητά της έχει πλέον ξεθωριάσει και η Κου Κλουξ Κλαν είναι σήμερα ένα θλιβερό απομεινάρι του άλλοτε ένδοξου ρατσιστικού παρελθόντος της, μια τραγική υπενθύμιση της εξέχουσας ιστορίας της Αμερικής στις φυλετικές διακρίσεις και τις πολιτικές διαχωρισμού.

Αυτό που είναι ωστόσο ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι η ίδια η ιστορία της Κλαν, που όταν το καλοσκεφτείς, είναι εντελώς τρελή!

Η λογοτεχνική καταγωγή του φλεγόμενου σταυρού

Αν εξαιρέσεις τις κουκούλες σε στιλ φαντάσματος, η πλέον αναγνωρίσιμη εικόνα της KKK είναι αυτή του σταυρού που παραδίδεται στις φλόγες. Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι η αποτρόπαιη πράξη συμβολίζει τα χριστιανικά πιστεύω της, αν και όλοι γνωρίζουν την αλήθεια, ότι το έκαναν δηλαδή για να σηματοδοτήσουν τη «Βασιλεία του Τρόμου» τους κατά των Αφρο-Αμερικανών στα μήκη και τα πλάτη των ΗΠΑ. Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η παράδοση;

Ήταν ο σκοτσέζος συγγραφέας sir Walter Scott που έπαιξε άθελά του πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατατρομοκράτηση χιλιάδων έγχρωμων πολιτών της Αμερικής. Ο συγγραφέας του «Ιβανόη», δημοφιλέστατος στον αμερικανό Νότο, έγραψε ένα ποίημα το 1810, την «Κυρά της Λίμνης», στο οποίο περιέγραψε ένα αρχαίο έθιμο της Σκοτίας, σύμφωνα με το οποίο όταν οι διάφορες φυλές ήθελαν να συγκαλέσουν σύσκεψη έκαιγαν έναν σταυρό (αν και ο σκοτσέζικος σταυρός είχε το σχήμα του «X»). Το ποίημα του Scott μπήκε στο στόχαστρο του μυθιστοριογράφου Thomas Dixon, ο οποίος εκτός από θαυμαστής του σκοτσέζου συναδέλφου του ήταν και υποστηρικτής της KKK.

Εμπνευσμένος λοιπόν από τη σκηνή του Scott, ο Dixon τη συμπεριέλαβε στο μυθιστόρημά του που υποστήριζε τη ρατσιστική οργάνωση, το «The Clansman», παρά το γεγονός ότι η πρώτη KKK (από το 1886 ως τις αρχές του 1870) δεν είχε σκεφτεί ποτέ να παραδώσει στην πυρά έναν σταυρό. Όταν το βιβλίο έγινε ταινία, η διαβόητη «Γέννηση ενός Έθνους» του Γκρίφιθ, ο σκηνοθέτης κράτησε τη σκηνή του καψίματος του σταυρού. Η εν λόγω σκηνή είναι που ενέπνευσε τον William J. Simmons, ιδρυτή της δεύτερης εκδοχής της Klan, να συμπεριλάβει το τελετουργικό στα χρονικά της Κλαν περί τα 1915…

Ο Superman τα έβαλε με την ΚΚΚ

Ήταν στη δεκαετία του 1940 όταν ο Άντρας από Ατσάλι τα έβαλε με τον χειρότερο ίσως εχθρό του, τη μισητή Κου Κλουξ Κλαν! Στις 10 Ιουνίου 1946, τα παιδιά στα πέρατα της Αμερικής συντονίστηκαν στο ραδιόφωνό τους για να ακούσουν τις «Περιπέτειες του Superman» και να απολαύσουν τον σουπερήρωα να μάχεται με τη «Συμμορία του Πύρινου Σταυρού», τον ίδιο τον ρατσισμό δηλαδή.

Όσο για τη «Συμμορία του Πύρινου Σταυρού», ήταν το πνευματικό παιδί του Stetson Kennedy, ο οποίος τρύπωσε στην οργάνωση για να μάθει τα μυστικά της, να παρακολουθήσει τα τελετουργικά και να αποστηθίσει τα κωδικά ονόματα, ώστε να δώσει τις πληροφορίες στην αστυνομία. Η αστυνομία ωστόσο δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται, είτε γιατί φοβόταν την οργάνωση είτε γιατί πολλοί αστυνομικοί ήταν μέλη της, γι’ αυτό και ο Kennedy προσέγγισε τους παραγωγούς του ραδιοφωνικού σόου «Adventures of Superman» και τους ρώτησε αν ενδιαφέρονταν να ξεμπροστιάσουν την οργάνωση. Κάτι που φυσικά συνέβη και γελοιοποίησε το τοπικό παράρτημα της Κλαν, το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει…

Η θερινή κατασκήνωση της KKK

Ψάχνετε για ξεκούραση, αναψυχή και φυλετικό μίσος; Αν σας έφερνε ο δρόμος στο Τέξας πριν από 90 χρόνια(!), θα μπορούσατε να επισκεφθείτε την κατασκήνωση της ΚΚΚ, το διαβόητο Kool Koast Kamp για τους «καθαρόαιμους» Αμερικανούς, που στη γλώσσα των σαλεμένων της Κλαν σήμαινε τους λευκούς.

Η παραλιακή κατασκήνωση πρόσφερε όλων των ειδών τις δραστηριότητες, από ιστιοπλοΐα, ψάρεμα και βόλτες στη φεγγαράδα μέχρι βουτιές στα καταγάλανα νερά και άλλα τέτοια υπέροχα! Κι αν σήμερα ακούγεται παρανοϊκό, στα 1924 δεν ήταν, καθώς η οργάνωση φάνταζε ως κοινωνικός θεσμός που βοηθούσε στην ενδυνάμωση των σχέσεων της κοινότητας, βοηθώντας τα άπορα μέλη και τους μικροϊδιοκτήτες που ανήκαν στις τάξεις της.

Για λιγότερο από 10 δολάρια, μια οικογένεια νοίκιαζε μια στρατιωτική σκηνή και απολάμβανε 10 μέρες στην παραλία. Εννοείται πως στην κρυφή ατζέντα της κατασκήνωσης περιλαμβανόταν «λευκή» κατήχηση και προπαγάνδα, ενώ καλό ήταν τα μέλη να φέρνουν μαζί τους και μη μέλη για στρατολόγηση. Η ιδέα ήταν να φανούν τα μέλη της ζοφερής οργάνωσης ως καλοί λευκοί χριστιανοί που το μόνο που έκαναν ήταν να μισούν και να λιντσάρουν τους μαύρους…

Η παιδική εκπομπή της KKK

Όταν βγήκε στον αέρα το πρώτο επεισόδιο του «The Andrew Show» το 2009, τα λευκά ακροατήρια γνώρισαν ένα ξανθό παιδάκι ηλικίας 10 ετών. Το όνομά του ήταν Andrew Pendergraft και το αγόρι αρεσκόταν να μιλά για ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα και τον κίνδυνο φυσικά της φυλετικής μείξης! Εννοείται ότι το αγόρι διάβαζε απλώς τα λόγια που του είχαν γράψει και ήταν εγγονός του Thom Robb, του διευθυντή των «Ιπποτών της Κου Κλουξ Κλαν», του πλέον ισχυρού και ακμαίου σήμερα γκρουπ της οργάνωσης στις ΗΠΑ.

Κι αν αυτό ακούγεται τρελό από μόνο του, ο Robb φιλοτέχνησε εκπομπή και για ενήλικα κοινά, το «This Is the Klan», στην οποία εμφανιζόταν ο ίδιος και η κόρη του (μητέρα του Andrew), ενώ άλλη μια εκπομπή για εφήβους φτιάχτηκε από τη ρατσιστική οργάνωση («Youth Focus»). Αν και η χειρότερη ήταν σαφώς το «The Andrew Show», με το κατάξανθο αγοράκι να καλωσορίζει το κοινό λέγοντας «Αυτή η εκπομπή είναι για όλα τα λευκά αγοράκια εκεί έξω», να κριτικάρει ταινίες με διαφυλετικές σχέσεις και να λέει σωρηδόν ρατσιστικά ανέκδοτα! Ναι, το 2009.

Ο αυτοκινητόδρομος της KKK(!)

Ήταν το 1994 όταν το τοπικό παράρτημα του υπουργείου Συγκοινωνιών στο Μισούρι έλαβε μια αίτηση από την τοπική της Κλαν. Η ομάδα ήθελε να «υιοθετήσει» ένα κομμάτι του Αυτοκινητόδρομου 55, το οποίο σήμαινε ότι θα είχαν τη δικαιοδοσία να τον καθαρίζουν αλλά και να φτιάξουν τις δικές τους πινακίδες. Κάτι τρομακτικό από μόνο του. Η πολιτεία δεν χάρηκε και πάρα πολύ με αυτό και αρνήθηκε το αίτημα της ΚΚΚ. Κι εδώ αρχίζουν τα ωραία.

Εξοργισμένη η Κου Κλουξ Κλαν, πήγε το υπουργείο στα δικαστήρια και κέρδισε την υπόθεση στο εφετείο το 2000. Η πολιτεία δεν έλεγε ωστόσο να εγκαταλείψει τα όπλα και πριν παραδώσει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου στη ρατσιστική οργάνωση το μετονόμασε σε «Αυτοκινητόδρομο Ρόζα Παρκς», από την περίφημη έγχρωμη ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των Αφρο-Αμερικανών! Η οργάνωση κράτησε καθαρό (και ρατσιστικότατο) τον δρόμο μέχρι το 2012, όταν έχασε τελικά το ενδιαφέρον της και σταμάτησε να μαζεύει σκουπιδάκια, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να τους πετάξει έξω…

Το μαγαζί της KKK που έχει ιδιοκτήτη μαύρο πάστορα

Η πόλη Laurens της Νότιας Καρολίνα έχει πολύ θλιβερό παρελθόν στον ρατσισμό: πήρε το όνομά της από το ζοφερό σκλαβοπάζαρο του 18ου αιώνα και, όπως τόσες και τόσες πόλεις του αμερικανικού Νότου, μαστίστηκε από τις πολιτικές διαχωρισμού και την κοινωνική αδικία. Τρανό παράδειγμα της ζοφερής ιστορίας είναι το Echo Theater, αλλοτινός «λευκός» κινηματογράφος που έχει μετατραπεί πλέον στο διαβόητο κατάστημα Redneck Shop, το οποίο εμπορεύεται αναμνηστικά της Κλαν και νεοναζιστικά προϊόντα. Την ώρα λοιπόν που η επιχείρηση ανήκει στον ρατσιστή λευκό John Howard, το οίκημα (το θέατρο δηλαδή) είναι ιδιοκτησίας του αιδεσιμότατου David Kennedy, ενός μαύρου πάστορα!

Η ιστορία πίσω από το πώς ένας αφρο-αμερικανός ιερωμένος φιλοξενεί στο οίκημά του ρατσιστική επιχείρηση είναι περίπλοκη και έχει να κάνει με την καλή του την καρδιά, που δεν διαχωρίζει λευκό από μαύρο. Ο λευκός επιχειρηματίας προσπάθησε μάλιστα να υφαρπάξει το κτίριο το 2008 και επιδόθηκε σε έναν τετράχρονο δικαστικό αγώνα με τον πάστορα, μέσα σε ρατσιστικό παραλήρημα από την Κου Κλουξ Κλαν. Το δικαστήριο έδωσε το κτίριο στον νόμιμο ιδιοκτήτη του, αν και δεν μπορούσε να πετάξει τον ενοικιαστή έξω, καθώς δεσμευόταν από συμβόλαιο…

Περιφρούρηση γειτονιάς από την ΚΚΚ

Οι κάτοικοι της Επαρχίας Γιορκ της Πενσιλβάνια δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα σπίτια και τα παιδιά τους, καθώς το τοπικό παράρτημα της ΚΚΚ (Traditionalist American Knights) έχει βαλθεί να προστατεύσει τις περιουσίες τους. Με σωρεία φυλλαδίων που ισχυρίζονταν «Μπορείτε να κοιμηθείτε σήμερα ξέροντας ότι η Κλαν είναι ξύπνια», τα μέλη αυτοανακηρύχθηκαν προστάτες της κομητείας, κάνοντας βέβαια τα μέλη των μειονοτήτων να χάσουν τον ύπνο τους μια και καλή.

Όποιος δεν είναι προτεστάντης, λευκός και γέννημα-θρέμμα Αμερικανός κινδυνεύει, αν και η ομάδα ισχυρίζεται ότι δεν στοχεύει σε κάποια ομάδα συγκεκριμένα, αλλά έχει στο στόχαστρο τους κακοποιούς. Όσο για τον λόγο που θέλησε η Κλαν να φτιάξει ομάδες περιφρούρησης, έχει να κάνει φυσικά με τη δημόσια εικόνα της και τις σχέσεις της με την κοινωνία, αλλά και τη στρατολόγηση νέων μελών. Κι αυτό γιατί μπορεί κάποτε η πανίσχυρη οργάνωση να αριθμούσε 4 εκατομμύρια μέλη, σήμερα ωστόσο δεν έχει περισσότερους από 4.000 εγγεγραμμένους σε όλες τις ΗΠΑ…

Η ΚΚΚ προσπάθησε να ιδρύσει το δικό της κράτος



Ο τεξανός κατάδικος με ναζιστικές καταβολές Michael Perdue μπορεί να ήταν ρατσιστής, είχε ωστόσο ένα όραμα: ήθελε να κατακτήσει τον Άγιο Δομήνικο και να ιδρύσει τη δική του αυτοκρατορία! Είμαστε στα 1980 και το μικρό έθνος της Καραϊβικής έχει μόλις ανεξαρτητοποιηθεί από τον βρετανικό ζυγό. Ούτε στρατό είχε λοιπόν ούτε και δυνατή αστυνομία, κάτι που το άφηνε ευάλωτο στις διασυνδέσεις και τα κεφάλαια που πίστευε ότι θα μάζευε ο Perdue. Κι όμως έκανε λάθος!

Ο Τεξανός επισκέφθηκε λοιπόν τον Danid Duke, το μεγάλο αφεντικό της Κου Κλουξ Κλαν της εποχής, και του ζήτησε βοήθεια. Εκείνος θεώρησε την ιδέα περίφημη, είχε ωστόσο την εξυπνάδα να μην εμπλακεί ευθέως ούτε ο ίδιος ούτε η οργάνωσή του με το πραξικόπημα που ευαγγελιζόταν ο Perdue. Του έδωσε ωστόσο 10 πρωτοπαλίκαρα της ΚΚΚ, εξοπλισμένα με πολυβόλα και ναζιστικά λάβαρα, και μπόλικο ουίσκι, για να συνδράμει τους σκοπούς του.

Όλα είχαν προγραμματιστεί στην εντέλεια και η ομάδα των συνωμοτών σάλπαρε με ένα πλοιάριο, δεν υπολόγισαν όμως τον καπετάνιο, ο οποίος μόλις κατάλαβε τους σκοπούς τους ειδοποίησε το λιμενικό! Κι έτσι, αντί για τον Δομίνικο, κατέπλευσαν στη φυλακή. Το μεγαλοστέλεχος της ΚΚΚ απαλλάχτηκε ωστόσο από τις κατηγορίες, λόγω έλλειψης αποδεικτικών. Όπως κι αν έχει, αντί για το Βασίλειο της Κου Κλουξ Κλαν, το επεισόδιο κατέληξε να αντικατοπτρίζει τη χαζομάρα των μελών της…