Τέσσερα χρόνια μετά το αιματηρό ρεσάλτο των Ισραηλινών στο πλοίο «Mavi Marmara», που μετέφερε Τούρκους και διαφόρων άλλων ειδικοτήτων ακτιβιστές στη Λωρίδα της Γάζας, στοιχίζοντας τη ζωή σε εννέα Τούρκους υπηκόους, οι ακτιβιστές αναλαμβάνουν ξανά δυναμική πρωτοβουλία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα τουρκική οργάνωση αρωγής, σε συνάντηση φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών από 12 χώρες, που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας στη Γάζα.

Την ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο συνασπισμός του Στόλου της Ελευθερίας επαναβεβεβαίωσε ότι, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι συνένοχες, η ευθύνη εναπόκειται στην κοινωνία των πολιτών να αμφισβητήσει τον ισραηλινό αποκλεισμό».

Εκπρόσωπος της τουρκικής IHH δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, αναφέροντας ότι θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Στον ένα και πλέον μήνα που μετρά η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, όπου συντελείται μία απίστευτη γενοκτονία, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχουν βρεθεί ξανά στο «κόκκινο» με τον Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία», λέγοντας ότι «έχει ξεπεράσει τον Χίτλερ σε βαρβαρότητα» και πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εγκαλεί την Άγκυρα για αντισημιτισμό.

Η Τουρκία και το Ισραήλ, στρατηγικοί σύμμαχοι τη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής αντιπαράθεσης μετά την αιματηρή επέμβαση κομάντο του ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια το Μάιο του 2010.

Η επίσημη «συγνώμη» των Ισραηλινών για το αιματηρό ρεσάλτο στη ναυαρχίδα του στολίσκου, που συγκλόνισε την διεθνή κοινή γνώμη, άργησε τρία ολόκληρα χρόνια, διά στόματος Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μεταξύ των δύο χωρών, υπήρξε μάλιστα συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων. Οι διμερείς σχέσεις τους, ωστόσο, ουσιαστικά δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ πλήρως.

(Φωτογραφία από την υποδοχή του «Mavi Marmara». Στο μπροστινό μέρος του είναι απλωμένο ένα τεράστιο πανό με τις φωτογραφίες των θυμάτων από το αιματηρό ρεσάλτο)