Τζιχαντιστές του «ισλαμικού κράτους» οι οποίοι στα τέλη του Ιουνίου εγκαθίδρυσαν ένα χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, έχουν στις τάξεις τους ένα νέο είδωλο. Διαθέτει μοντέρνο στιλ με σγουρά μαλλιά, γυαλιά με μαύρο σκελετό και μια εντυπωσιακή στάση όπως σε αυτή που φωτογραφήθηκε: καβάλα σε ένα άλογο να κραδαίνει ένα λαμπερό γιαταγάνι.

Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση του Al-Arabiya, ο Ismam Yaken πριν ενταχθεί στην οργάνωση ακολουθούσε ένα κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής.

Συμφοιτητές του από την Αίγυπτο που τον αναγνώρισαν από τις φωτογραφίες, αναφέρουν ότι ο ίδιος κατάγεται από το Κάιρο από μια εύπορη οικογένεια, και έχει ταυτόχρονα δαιμονοποιηθεί ως ο «χίπστερ τζιχαντιστής».

«Η ιστορία του είναι τρομακτική. Κάποτε με αυτόν τον άντρα διατηρούσα σχέση στο σχολείο», έγραψε σοκαρισμένη στο Twitter μια Αιγύπτια.

Σύμφωνα με τα όσα ανέβαζε στη σελίδα του στο Facebook ο Yaken, αποδεικνύεται ότι ήταν ένας νεαρός που είχε λατρεία για το σώμα του.

Ένας φίλος του αποκάλυψε μάλιστα ότι κάποτε ο Yaken εργαζόταν σε γυμναστήριο ενώ δε παρέλειπε να δίνει μέσω του ηλεκτρονικού προφίλ του και συμβουλές για θέματα γυμναστικής και διατροφής. Φίλοι και γνωστοί του νεαρού δηλώνουν έκπληκτοι με την επιλογή του ενώ το Facebook το Twitter του είναι πλέον ανενεργό.


Τέλος, όπως ανέφεραν πρόσωπα που ανήκουν στο φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον, έχουν χάσει κάθε επαφή μαζί του τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια.