Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από το γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απέτισε φόρο τιμής στο Ζαν Ζωρές, την εμβληματική προσωπικότητα της γαλλικής Αριστεράς που δολοφονήθηκε πριν από ακριβώς έναν αιώνα και την «κληρονομιά» του διεκδικούν σήμερα τόσο η Αριστερά, όσο και η Δεξιά.

Η επέτειος του θανάτου του Ζωρές έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Γαλλία, καθώς οι Σοσιαλιστές, που κυβερνούν τη χώρα μετά τη νίκη του Ολάντ στις προεδρικές εκλογές του 2012, κατηγορούνται συχνά ότι ακολουθούν ολοένα και δεξιότερη πολιτική και έχουν απομακρυνθεί από τις αξίες του ιδρυτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Με την ευκαιρία αυτής της ιστορικής επετείου, ο γάλλος πρόεδρος πήγε νωρίς το πρωί στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο ειρηνιστής Ζωρές από έναν εθνικιστή συμπατριώτη του στις 31 Ιουλίου 1914, τρεις ημέρες αφότου η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία.

Ο Ζωρές είχε δραστηριοποιηθεί για την αποφυγή του πολέμου και είχε προσπαθήσει, μάταια όπως αποδείχτηκε, να τον εμποδίσει.

Συμβολικά, ο Ολάντ συνοδευόταν από το σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Και οι δύο πολιτικοί κατέθεσαν στεφάνια έξω από το καφενείο «Cafe du croissant» -που σήμερα έχει μετονομαστεί σε «Taverne du croissant»- όπου δολοφονήθηκε ο Ζωρές, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.