Μειοψήφησε σήμερα το μεσημέρι η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στην Γερουσία της Ιταλίας, κατά την διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση του σχεδίου νόμου που αφορά τις θεσμικές αλλαγές, κάτι το οποίο φαίνεται να προκαλεί νέους τριγμούς στο εσωτερικό της.

Εγκρίθηκε μια τροπολογία που υπέβαλε η Λέγκα του Βορρά, με 154 ψήφους υπέρ, 147 κατά και 2 αποχές, η οποία ορίζει ότι τα μέλη της γερουσίας μπορούν να συνεχίσουν να ασχολούνται με θέματα τα οποία αφορούν την σφαίρα της ηθικής και της προσωπικής ζωής των πολιτών.

Πέρα από το βάρος του συγκεκριμένου μέτρου, σχολιαστές στην Ρώμη τονίζουν ότι πρόκειται για ένα πολιτικό μήνυμα το οποίο προκαλεί νέες εντάσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, έχει ζητήσει από τους γερουσιαστές της συμπολίτευσης να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δοθεί μέχρι την 8η Αυγούστου το πράσινο φως στην έναρξη της διαδικασίας μεταρρύθμιση της Γερουσίας, με τη μείωση των μελών της και την κατάργηση της άμεσης εκλογής τους από τους πολίτες. Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν τις 7.000.

Στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος τονίζουν ότι η τροπολογία που κατέθεσε η Λέγκα εγκρίθηκε κυρίως διότι η ψηφοφορία ήταν μυστική.

«Σήμερα προφανώς εκφράστηκαν υπέρ της τροπολογίας της Λέγκας οι ίδιοι γερουσιαστές μας οι οποίοι πριν ένα χρόνο απέκρουσαν την υποψηφιότητα του Ρομάνο Πρόντι για την προεδρία της Δημοκρατίας», έγραψε σε οξύ τόνο στο Διαδίκτυο η ευρωβουλευτίνα του Δημοκρατικού Κόμματος Πίνα Πιτσιέρνο.

Η πρόεδρος της βουλής Λάουρα Μπολντρίνι, από την μεριά της τονίζει ότι «οι θεσμικές αλλαγές συναντούν, όντως, αρκετές δυσκολίες» και εύχεται «να πραγματοποιηθούν κάποια ανοίγματα για να μπορέσει να βελτιωθεί το όλο αποτέλεσμα της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο ιταλός πρωθυπουργός και η υπουργός αρμόδια για τις θεσμικές αλλαγές, Μαρία Έλενα Μπόσκι, έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι αν δεν δοθεί η πρώτη έγκριση στην μεταρρύθμιση της Γερουσίας μέχρι την 8η Αυγούστου οι σχετικές ψηφοφορίες μπορεί να συνεχίσουν και μέχρι το τέλος του μηνός, «θυσιάζοντας» τις θερινές διακοπές των γερουσιαστών.