Σοκ προκαλούν τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου που εμφανίζεται να παίρνει η Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, που είναι προγραμματισμένες για το 2017.

Μετά την επέλαση της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές του Μαίου και το ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε του 24,7%, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση η Μαρίν Λεπέν θα έπαιρνε ποσοστό 26% εάν γίνονταν σήμερα ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Την ίδια ώρα, μικρή ανάσα φαίνεται πως παίρνει ο Φρανσουά Ολάντ, τα ποσοστά του οποίου φαίνεται να αυξάνονται σε σχέση με τις ευρωεκλογές, ωστόσο, παραμένει τρίτος και δεν θα έφτανε καν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο Φρανσουά Ολάντ κερδίζει ποσοστό 17% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, την ώρα που στις ευρωεκλογές οι σοσιαλιστές είχαν καταγράψει το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 14,3%.

Δεύτερος στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, με ποσοστό 25%, ενώ η Λεπέν κερδίζει σε δημοφιλία και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος καταλαμβάνει ποσοστό 17%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δηλαδή, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα περνούσαν Λεπέν και Σαρκοζί, εκτοπίζοντας τον σοσιαλιστή Ολάντ.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία IFOP στο διαδίκτυο, στις 21 και 22 Ιουλίου, σε δείγμα 947 ατόμων.
Υπενθυμίζεται πως η γαλλική δικαιοσύνη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση και της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007, την στιγμή που διεξάγεται και άλλη έρευνα για την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2012.

Κατηγορίες έχουν ήδη απαγγελθεί εις βάρος του για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και παραβίαση του απορρήτου δικαστικής έρευνας.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιος τον Σεπτέμβριο.
Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Marianne κι έδειξε ότι η Λεπέν θα είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις στις εκλογές από τον Σαρκοζί μεταξύ ψηφοφόρων από την εργατική τάξη και ατόμων χαμηλού εισοδήματος, ενώ ο Σαρκοζί ανάμεσα σε στελέχη και επιχειρηματίες.

Ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο το ποσοστό δημοτικότητάς του από τον Μάρτιο που ανέλαβε την πρωθυπουργία, η δημοτικότητα του προέδρου Ολάντ βρίσκεται στο ναδίρ, γεγονός που συνδέεται με τα σταθερά υψηλά ποσοστά ανεργίας και την περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη.