Παρά τις αυξημένες απώλειες στις τάξεις του ισραηλινού στρατού και τις διεθνείς πιέσεις για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, οι Ισραηλινοί έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, διότι δεν θέλουν έναν πόλεμο «χωρίς αποτέλεσμα».

Με περισσότερους των 50 στρατιωτών νεκρούς από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, η Τσαχάλ έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2006 στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, συγγενείς και συνάδελφοι, αλλά και χιλιάδες «ανώνυμοι» πολίτες, παρευρίσκονται καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα στις κηδείες των ισραηλινών στρατιωτών, ορισμένες από τις οποίες μεταδίδονται σε ζωντανή σύνδεση από την ισραηλινή τηλεόραση.

Στο Ισραήλ, η ατμόσφαιρα του πένθους συνοδεύεται επίσης από μία δραστήρια πατριωτική κινητοποίηση για την υποστήριξη των στρατιωτών και των εφέδρων που καλούνται στο μέτωπο. Οι πρωτοβουλίες φροντίδας των «παιδιών του έθνους» πληθύνονται, μαζί με τις αποστολές τροφίμων και καθαρών ρούχων στους στρατιώτες στο μέτωπο, συναυλίες οργανώνονται από καλλιτέχνες για τη διασκέδαση των τραυματιών.

«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για μία μακρά πολεμική εκστρατεία, μέχρι την εκπλήρωση της αποστολής μας. Δεν θα τερματίσουμε αυτήν την επιχείρηση εάν δεν καταστρέψουμε τις υπόγειες σήραγγες» που χρησιμοποιούν οι μαχητές της Χαμάς για να εξαπολύουν επίθεσεις πίσω από τις γραμμές των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, επαναλαμβάνει αδιάκοπα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε την αποστολή αυτή με ή χωρίς εκεχειρία. Δεν θα συμφωνήσω σε καμία πρόταση που δεν θα δίνει στον ισραηλινό στρατό την ικανότητα εκπλήρωσης αυτής της σημαντικής αποστολής για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο υποστράτηγος Σάμι Τούργκεμαν, επικεφαλής των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα , δήλωσε χθες ότι η εκπλήρωση του στόχου της καταστροφής των σηράγγων είναι θέμα «λίγων ημερών», αφού ο στρατός έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα 32 από αυτές και έχει ανατινάξει τις μισές. Ομως , ο στόχος της «αποστρατιωτικοποίησης της Γάζας», που περιλαμβάνει, εκτός από την καταστροφή των σηράγγων και την εξουδετέρωση των αποθεμάτων των ρουκετών της Χαμάς δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα. Διότι η διείσδυση παλαιστινίων μαχητών στο ισραηλινό έδαφος συνεχίζεται καθημερινά.

Αντιμέτωπη με τις νέες αυτές επιχειρησιακές ικανότητες της Χαμάς και τη μεταφορά των συγκρούσεων στο ισραηλινό έδαφος, καθώς και με τις απώλειες στις τάξεις των ισραηλινών δυνάμεων, η ισραηλινή κοινή γνώμη εμφανίζεται πεπεισμένη για την ανάγκη της συνέχισης των επιχειρήσεων.

Οι Ισραηλινοί , στη συντριτπική τους πλειοψηφία, το 86,5%, δηλώνουν αντίθετοι με την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες στη Maariv, ενώ οι φωνές κατά του πολέμου σχεδόν δεν ακούγονται στο Ισραήλ.

«Πιστεύω ότι εντός των προσεχών ημερών, εάν δεν δούμε καμία πολιτική διευθέτηση, ο στρατός θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική και να προωθηθεί περισσότερο στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας για να αυξήσει την πίεση επί της Χαμάς», δηλώνει ο πρώην αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών Ισραέλ Ζιβ.

Ομως, «να προωθηθεί μέχρι πού και με τι τίμημα;», αναρωτήθηκε ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Yediot Aharonot Ναούμ Μπαρνέα ανησυχώντας για το γεγονός ότι το Ισραήλ, «αφού εσύρθη σε έναν πολεμο που δεν επιθυμούσε, αφήνεται πλέον να παρασύρεται κάθε μέρα και περισσότερο στις συγκρούσεις στη Γάζα».

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 300 μαχητές της Χαμάς και ότι έχει πλήξει περισσσότερους από 3.900 «τρομοκρατικούς στόχους» από την έναρξη της επιχείρησης. Ωστόσο, δεν έχει εξοντωθεί κανένα σημαίνον στέλεχος των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ, που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν 20.000 μαχητές.

Αυτό που ανησυχεί κυρίως τους ισραηλινούς σχολιαστές είναι η προοπτική μίας ένοπλης αναμέτρησης «χωρίς κανένα αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον Μπεν Κάσπιτ, της Maariv, το πλήγμα κατά της Χαμάς δεν είναι επαρκές και οι παλινωδίες της κυβέρνησης Νετανιάχου απέναντι στη διεθνή κοινότητα που ασκεί πιέσεις για κατάπαυση του πυρός , αρχίζουν να μετατρέπονται σε φάρσα.