Σοβαρές καταγγελίες για παραβίαση της Συνθήκης Πυρηνικών Δοκιμών Μέσου Βεληνεκούς από τη Μόσχα έκανε την Τρίτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καλώντας σε διμερείς συνομιλίες.

Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων των δύο υπερδυνάμεων, η οποία έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την Ουκρανία.

«Αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο έχουμε προσπαθήσει να συζητήσουμε με τη Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί για τη βιωσιμότητα της συνθήκης INF. Ζητούμε από τη Ρωσία να συμμορφωθεί και πάλι προς τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο αυτό και να εξαλείψει και να απαγορεύσει κάθε είδος απαγορευμένου οπλικού συστήματος κατά επαληθεύσιμο τρόπο», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να λάβουν υπόψη τους αυτή την παραβίαση από μέρους της Ρωσίας για τη συλλογική ασφάλεια, εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times τον περασμένο Ιανουάριο, η Ουάσινγκτον ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με το ότι η Ρωσία είχε προχωρήσει σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου Cruise, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία για την προσήλωσή της στη συνθήκη INF.