Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις μέσα ή κοντά στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 8η Ιουλίου μια ευρεία επιχείρηση εναντίον της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Από τους πέντε στρατιώτες, οι τέσσερις έχασαν τη ζωή τους από βλήμα όλμου που έπληξε την περιοχή του Εσκόλ.

Νωρίτερα, πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα θύματα ήταν πολίτες, κάτοικοι του κιμπούτς Μπεέρι. Ωστόσο και η Χαμάς, που ανέλαβε σχεδόν αμέσως την ευθύνη για την επίθεση αυτή, διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο για στρατιώτες.

Από την έναρξη της επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή, την 8η Ιουλίου, έχουν σκοτωθεί 48 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις άμαχοι, δύο Ισραηλινοί πολίτες και ένας Ταϊλανδός εργάτης.

Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό για τον ισραηλινό στρατό μετά τον πόλεμο εναντίον της λιβανέζικης Χεζμπολάχ το 2006.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε σχεδόν αμέσως η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι τα θύματα ήταν στρατιώτες και ανέβασε τον αριθμό των τραυματιών στους 10.

«Ο σιωνιστής εχθρός παραδέχτηκε ότι τέσσερις στρατιώτες του σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν στην περιοχή του Εσκόλ από τα πυρά των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ», του ενόπλου τμήματος της Χαμάς, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.