Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στη Ρουμανία ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία προσπάθεια να νικήσουν τον κυβερνητικό αριστερό συνασπισμό στις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το ρουμανικό κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PDL) τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής παράταξης απέναντι στον κεντροαριστερό συνασπισμό του πρωθυπουργού, Βίκτορ Πόντα.

Τα δύο πολιτικά κόμματα συγκρότησαν την εκλογική συμμαχία “Χριστιανική Φιλελεύθερη Συμμαχία” και θα ορίσουν κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για τις 2 Νοεμβρίου.

«Μαζί είμαστε ισχυρότεροι και έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να νικήσουμε στις μελλοντικές εκλογές, αλλά και να αλλάξουμε τη Ρουμανία» είπε ο πρόεδρος το PNL Κλάους Ιοχάνις.

Οι υποψηφιότητες της νέας Συμμαχίας για τις εκλογές θα κατατεθούν έως τις αρχές Αυγούστου.

Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν υποψήφιος του κεντροδεξιού συνασπισμού να είναι ο κ. Ιοχάνις, 55 ετών μέλος της γερμανικής εθνικής κοινότητας και δήμαρχος της πόλης Σιμπίου της Τρανσυλβανίας.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας έχει το δικαίωμα να ορίζει πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των υπηρεσιών πληροφοριών και τους επικεφαλής των οργάνων καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο αρχηγός του PDL, Βασίλε Μπλάγκα τόνισε ότι η έγκριση της συνεργασίας των δύο κομμάτων συνιστά την υπογραφή του πιστοποιητικού γέννησης του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στη σύγχρονη ιστορία της Ρουμανίας.

«Στεκόμαστε μαζί, μέλη του PNL και του PDL, απ΄ όλη τη χώρα, είμαστε μαζί και τόσοι πολλοί, μαζί μετά από καιρό στο όνομα ενός σημαντικού στόχου. Η συνάντησή μας έχει ιστορική αποστολή. Δεν είναι μεγάλα λόγια» τόνισε ο κ. Μπλάγκα σε ομιλία του το Σάββατο στο κοινό συνέδριο του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος και του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος.

Στο συνέδριο εγκρίθηκε ομόφωνα το πρωτόκολλο συνένωσης των δύο κομμάτων και το πολιτικό πρόγραμμα του νέου κόμματος, στο οποίο τονίζεται ότι η Χριστιανική Φιλελεύθερη Συμμαχία θα είναι υπερασπιστής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

Στην πρώτη του αντίδραση ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα τόνισε ότι “εκπρόσωποι του καθεστώτος Μπασέσκου (του νυν προέδρου της χώρας) με μέλη του PNL που εκλέχθηκαν το 2012 ως εκπρόσωποι της Ένωσης Σοσιαλιστών – Φιλελεύθερων (USL) και αγωνίστηκαν εναντίον του καθεστώτος τώρα συναντώνται”.

“Οι προδότες κερδίζουν μόνο βραχυπρόθεσμα” έγραψε ο κ. Πόντα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Νταν Σόβα δήλωσε ότι το μόνο συμπέρασμα από τη συνένωση των δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων είναι ότι ο στόχος της νέας πολιτικής δομής είναι να οδηγήσει τη χώρα πίσω στη “χρυσή εποχή του καθεστώτος του Μπασέσκου”.

Ο κ. Σόβα υπογράμμισε ότι η ρουμανική πολιτική σκηνή έχει χωριστεί σε δύο πλευρές, στους ανθρώπους όπως ο Κλάους Ιοχάνις, ο οποίος θέλει την αποκατάσταση του καθεστώτος Μπασέσκου από τη μία και στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τους συμμάχους του από την άλλη που συνεχίζουν τη μάχη που ξεκίνησε το 2012 για να γκρεμιστεί το καθεστώς Μπασέσκου.