Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ φέρουν μέρος της ευθύνης για την κρίση στην Ουκρανία μέσω της στήριξής τους προς την κυβέρνηση του Κιέβου.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ωθούν το Κίεβο προς την ισχυρή καταστολή του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας. Ένα είναι το συμπέρασμα: η κυβέρνηση Ομπάμα φέρει μέρος της ευθύνης τόσο για την εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία όσο και για τις σοβαρές επιπτώσεις της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση αυτή απαντά στις κατηγορίες του Λευκού Οίκου ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «υπεύθυνος» για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι επιπλέον κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από την ΕΕ για την ουκρανική κρίση θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας και θα υπονομεύσουν την μάχη κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

«Η λίστα με τις επιπλέον κυρώσεις είναι η άμεση απόδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν χαράξει μία πορεία προς τον απόλυτο περιορισμό της συνεργασίας με τη Ρωσία σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει και τη μάχη για την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής, την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και άλλες νέες προκλήσεις και κινδύνους. Είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιες αποφάσεις θα γίνουν δεκτές με ενθουσιασμό από τους διεθνείς τρομοκράτες», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.