Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν, κυρίως άμαχοι, σε σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, όταν κυβερνητικές δυνάμεις προσπάθησαν να εκδιώξουν ισλαμιστές αντάρτες από την πόλη αυτή της ανατολικής Λιβύης όπου βρίσκεται ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, δήλωσαν σήμερα ιατρικές πηγές.

Στις μάχες που σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ ενεπλάκησαν αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις.

Οι συγκρούσεις ακολούθησαν μια εβδομάδα σφοδρών μαχών ανάμεσα στους ισλαμιστές, άλλους πρώην αντάρτες και στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση στη Βεγγάζη και στην Τρίπολη.

Οι μάχες αυτές χαρακτηρίστηκαν από τις πιο σφοδρές που έχουν γίνει μετά το 2011 και την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Σποραδικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Τρίπολη, ωστόσο δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις τις τελευταίες 10 ημέρες. Αυτές εντείνουν τις ανησυχίες ότι η Λιβύη βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στο χάος, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να ελέγξει σε μεγάλο βαθμό τους αντάρτες που θέλουν εξουσία.

Δύο αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες στην Τρίπολη αντάλλαξαν πυρά, προχώρησαν σε ρίψεις πυραύλων Γκραντ, οβίδων και χρησιμοποίησαν επίσης αντιαεροπορικά πυροβόλα στην προσπάθειά τους καταλάβουν τον έλεγχο του κεντρικού αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι περισσότερες διεθνείς πτήσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη αναγκάστηκαν να αποσύρουν το προσωπικό τους από τη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανό να απομακρυνθεί το τουρκικό διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία της χώρας του στην Τρίπολη, μία ημέρα αφότου το ΥΠΕΞ συνέστησε σε όλους τους Τούρκους υπηκόους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάσταση ασφαλείας.

Παράλληλα, η Τουρκία μπορεί να απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από την πρεσβεία της στην Τρίπολη της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής, Αχμέτ Νταβούτογλου, μία ημέρα αφού το υπουργείο του συνέστησε στους Τούρκους υπηκόους να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή λόγω της σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Λιβύη μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες και εντείνονται οι φόβοι πως η χώρα ολισθαίνει εκ νέου σε χάος, αφού η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην είναι σε θέση να ελέγξει τη δράση των βαριά οπλισμένων παραστρατιωτικών ομάδων.

«Υπάρχει μια σοβαρή σύγκρουση στη Λιβύη τους τελευταίους μήνες. . . Λάβαμε μέτρα για την απομάκρυνση μερικών εκατοντάδων Τούρκων από τη Λιβύη», επισήμανε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

«Το μέτρο της απομάκρυνσης του προσωπικού της πρεσβείας μπορεί να εξεταστεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Τουρκίας και προειδοποίησε πως η τυχόν επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη υπάρχει κίνδυνος προκαλέσει ένα «ντόμινο» αστάθειας στην περιοχή.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση 49 ομήρων που απήχθησαν τον περασμένο μήνα από το τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, από αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους.

Η τουρκική κυβέρνηση δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις επειδή δεν προέβη νωρίτερα στην εκκένωση του προξενείου της στη Μοσούλη.