Ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, καταγγέλλοντας τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της ένοπλης σύγκρουσης με τους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

«Ανακοινώνω την παραίτησή μου με δεδομένη τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και της παρεμπόδισης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών», δήλωσε ο Γιατσενιούκ, καταγγέλλοντας «ένα πολιτικό και ηθικό έγκλημα».

Η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού «θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα», προειδοποίησε ο ίδιος.

«Η κυβέρνησή μας δεν έχει απαντήσεις στις ερωτήσεις: “με τι θα πληρώσουμε αύριο τους μισθούς πώς θα χρηματοδοτήσουμε τον στρατό”», δήλωσε ο Γιατσενιούκ απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Επίσης ο ουκρανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν έχουν ψηφιστεί σημαντικοί νόμοι. «Ποιος θα ψηφίσει αντιλαϊκούς νόμους με τις εκλογές μπροστά του;», διερωτήθηκε.

«Είναι απαράδεκτο να ανταλλάσσουμε την τύχη της χώρας με στενά, πολιτικά συμφέροντα. Είναι ένα ηθικό και πολιτικό έγκλημα», επεσήμανε ο Γιατσενιούκ.

Νωρίτερα το κεντροδεξιό Ουντάρ (Γροθιά) του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο και το δεξιό, εθνικιστικό Σβόμποντα (Ελευθερία) του Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τον κυβερνητικό συνασπισμό ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

Ο Γιατσενιούκ ανήκει στο κόμμα Μπατκίβτσινα, της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, το οποίο ήταν αντίθετο σε αυτή την κίνηση.

Παράλληλα, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας αυτής Πέτρο Ποροσένκο, η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι «πολύ απογοητευμένη» για την απόφαση της Γαλλίας να τιμήσει τη σύμβαση για την πώληση στη Ρωσία των πολεμικών πλοίων Μιστράλ.

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα (που άπτεται) χρημάτων, της βιομηχανίας ή των θέσεων απασχόλησης. Πρόκειται για ένα ζήτημα αξιών» τόνισε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ώρα που η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με μια αιματηρή ένοπλη εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά, την οποία, όπως καταγγέλλει το Κίεβο, έχει προκαλέσει η Ρωσία που παράσχει όπλα στους αυτονομιστές.

Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έχουν επικρίνει σφόδρα την επιλογή της Γαλλίας να παραδώσει ένα πρώτο πλοίο, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει τη λύπη τους καθώς το Παρίσι δεν αποφάσισε την ακύρωση του συμβολαίου.

«Υπάρχει ο κανόνας ο οποίος συνίσταται στο ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και πληρωθεί τιμώνται» είπε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς απαντώντας στις επικρίσεις Βρετανίας και ΗΠΑ για την απόφαση του Παρισιού να παραδώσει τα ελικοπτεροφόρα Μιστράλ στη Μόσχα παρά την ουκρανική κρίση.