Διαβουλεύσεις με τα πέντε από τα έξι κόμματα που εξασφάλισαν την είσοδο στη Βουλή στις πρόσφατες εκλογές ξεκίνησε σήμερα ο πιθανός νέος πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος κόμματος που φέρει το όνομά του.

Ένα από ζητήματα που αναμένεται να αποσαφηνιστεί είναι αν θα συγκροτηθεί κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός ή αν θα συμπεριληφθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα και το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Σλοβενία (Nsi).

Το μόνο κόμμα που δεν προσκλήθηκε στις διαβουλεύσεις είναι το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) ο αρχηγός του οποίου Γιάνεζ Γιάνσα εκτίει ποινή φυλάκισης για υπόθεση διαφθοράς.

Ο Μίρο Τσέραρ έχει σήμερα συναντήσεις με εκπροσώπους της Ενωμένης Αριστεράς (ZL), της Συμμαχίας της Άλενκα Μπράτουσεκ και της Νέας Σλοβενίας και αύριο αναμένεται συνάντηση με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο κ. Τσέραρ έχει εκφράσει την επιθυμία για έναν ευρύ συνασπισμό που θα είναι όμως σταθερός και ενεργός. Τα περισσότερα από τα πιθανά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ανήκουν στο χώρο της αριστεράς και έχουν αποσαφηνίσει ότι εμμένουν στις βασικές θέσεις τους, οπότε είναι αβέβαιο αν θα συνεργαστούν με το κόμμα Νέα Σλοβενία.

Το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ (SMC) έχει διασφαλίσει 36 από τις συνολικά 90 έδρες στη Βουλή και μπορεί επίσης να στηριχθεί στις 10 έδρες του Δημοκρατικού Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS) ή σε άλλους συνδυασμούς. Η Λίστα Πολιτών έχει έξι έδρες στη Βουλή, οι Σοσιαλδημοκράτες έξι, το Νέα Σλοβενία πέντε. Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα έχει 23 έδρες στη νέα Βουλή.

Οι απόψεις των πολιτικών κομμάτων που καλούνται να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση διαφέρουν σε ζητήματα – κλειδιά, όπως η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας και οι φορολογικές ελαφρύνσεις. Άλλα κόμματα εκφράζουν επιφυλάξεις για την ιδιωτικοποίηση κι άλλα ζητούν να σταματήσει αμέσως, όπως η Ενωμένη Αριστερά που ζητά επίσης να τερματιστούν τα μέτρα λιτότητας.

Σκληρή γραμμή ανήγγειλαν και οι Σοσιαλδημοκράτες μετά τη μεγάλη μείωση των ποσοστών τους στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ο προσωρινός πρόεδρος του κόμματος, Ντέγιαν Ζιντάν είπε ότι το κόμμα δεν είναι έτοιμο για συμβιβασμό που θα πλήξουν τους πολίτες και ότι δεν φοβάται να περάσει στην αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Συνταξιούχων, νυν υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς επαναλαμβάνει ότι το κόμμα θα επιδιώξει επαναφορά του επιδόματος θερινής άδειας για τους συνταξιούχους και προσαρμογή των συντάξεων με την οικονομική ανάπτυξη.

Οι πιο μετριοπαθείς δηλώσεις διατυπώθηκαν από τη Συμμαχία της Άλενκα Μπράτουσεκ, που συγκρότησε πρόσφατα η πρώην πρωθυπουργός, η οποία τόνισε ότι θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα με βάση το πρόγραμμα του νέου συνασπισμού.