Την πρώτη κοινή επίσκεψή τους στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) πραγματοποίησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου και ενημερώθηκαν για τη διαδικασία ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων του 1963 και 1974.

Μετά την ενημέρωση, το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Πολ Αρνί, σε δήλωσή του παρουσία των δύο ηγετών, τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη και ανέφερε ότι η Επιτροπή νοιώθει ευχαριστημένη από το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι δύο πλευρές για το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Ανέφερε επίσης, ότι η ΔΕΑ θα επισπεύσει το έργο της, ούτως ώστε να ταυτοποιηθούν ακόμα περισσότερα λείψανα αγνοουμένων. Στόχος -είπε- είναι να εντοπιστούν τα λείψανα επιπλέον 1.000 αγνοουμένων.

Απηύθυνε, τέλος, έκκληση προς τις δύο κοινότητες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους δωρητές, για οικονομική ενίσχυση της ΔΕΑ, προσθέτοντας ότι έχει ανάγκη από ακόμη 900.000 ευρώ, ώστε να επισπεύσει το έργο της και να βοηθήσει τις οικογένειες των αγνοουμένων.

Τα άλλα δύο μέλη της ΔΕΑ είναι ο Νέστορας Νέστορος και η Πλουμέρ Κιουτσούκ.