Οι ηγέτες των αντιπάλων Κίνας και Ταϊβάν εξέφρασαν σήμερα τη θλίψη τους για τα 48 θύματα–μεταξύ των οποίων και δύο γάλλοι υπήκοοι– από τη χθεσινή συντριβή αεροσκάφους της TransAsia Airways ενώ επιχειρούσε κατεπείγουσα προσγείωση στο νησί Πενγκχού της Ταϊβάν.

Το αεροσκάφος, ένα 70θέσιο τύπου ATR 72, συνετρίβη κοντά στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου του μικρού αυτού νησιού, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Ταϊβάν. Σε αυτό επέβαιναν 58 άνθρωποι–54 επιβάτες και τετραμελές πλήρωμα. Δέκα από τους επιβαίνοντες επέζησαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ελαφρά τραυματισμένοι.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ των θυμάτων είναι δύο γαλλίδες φοιτήτριες της Ιατρικής.

«Σήμερα είναι μία πολύ θλιβερή μέρα στην ιστορία της αεροπορίας της Ταϊβάν. Σύσσωμη η Ταϊβάν πενθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-τζέου.

Από την πλευρά του, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική, εξέφρασε την «βαθιά οδύνη» του όταν πληροφορήθηκε το δυστύχημα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Καοσιούνγκ στη νότια Ταϊβάν με προορισμό το αεροδρόμιο Μακόνγκ της νήσου Πενγκχού. Από τη συντριβή του δεν τραυματίστηκε κάποιος στο έδαφος.
Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι σαφή.

Η TransAsia Airways εδρεύει στην Ταϊβάν, εκτελεί κυρίως εσωτερικές πτήσεις —αλλά και διεθνείς, εξυπηρετώντας δρομολόγια στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη και στην Καμπότζη, μεταξύ άλλων προορισμών στην Ασία— και διαθέτει έναν στόλο 23 αεροσκαφών, κυρίως Airbus.