Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύουν «αδιακρίτως» οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών, στις οποίες πολλές φορές χρησιμοποιούνται βαρέλια γεμισμένα με εκρηκτικά, έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 75 πολιτών από την έναρξη της επίθεσης των σουνιτών ανταρτών στο Ιράκ, όπως κατήγγειλε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

H οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανέφερε πως εκατοντάδες άμαχοι ακόμη έχουν τραυματιστεί από τις αρχές του Ιουνίου στις επιδρομές αυτές.

«Οι αεροπορικές επιδρομές του στρατού έχουν προκαλέσει φοβερές απώλειες μεταξύ των κατοίκων» (των αμάχων), δήλωσε ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή σε μια ανακοίνωση.

Η HRW έχει καταγράψει τον θάνατο 75 πολιτών σε 4 πόλεις τις τελευταίες 6 εβδομάδες, αφότου ξεκίνησε η ευρεία επίθεση των ανταρτών, των οποίων ηγείται η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέλαβαν μεγάλες περιοχές στην ιρακινή επικράτεια, κυρίως σε επαρχίες όπου οι σουνίτες αποτελούν την πλειονότητα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 17 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις ρίψεις βαρελιών γεμισμένων με εκρηκτικά.

«Η κυβέρνηση του Ιράκ μπορεί να πολεμά εναντίον επικίνδυνων ομάδων ανταρτών αλλά δεν σημαίνει πως έχει άδεια να σκοτώνει αμάχους σε οποιοδήποτε σημείο πιστεύει ότι κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Στορκ.

«Παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις, οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τις ρίψεις αυτών των βαρελιών με εκρηκτικά στις αστικές ζώνες στην Φαλούτζα», μια πόλη στο δυτικό Ιράκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από τις αρχές του έτους, τόνισε ακόμη η ΜΚΟ.

Οι επιθέσεις από την ιρακινή πολεμική αεροπορία στοχοθετούν περιοχές γύρω από τεμένη, κυβερνητικά κτίρια, νοσοκομεία, σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης.

Η δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον πολιτών θα μπορούσε να θεωρηθεί «έγκλημα πολέμου», επισήμανε η οργάνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Human Rights Watch καλεί τις «κυβερνήσεις που βοηθούν το Ιράκ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις (εναντίον των ανταρτών) να αποσύρουν τη στήριξή τους ωσότου τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι πολιτοφύλακες με τους οποίους έχουν συμμαχήσει, σταματήσουν τις επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον των πολιτών».

Ο συριακός στρατός έχει επίσης επικριθεί έντονα διότι χρησιμοποιεί βαρέλια με εκρηκτικά στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των ανταρτών.