Η διενέργεια τεχνικής αξιολόγησης της κατάστασης στη γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση των ομάδων εργασίας Βελιγραδίου – Πρίστινας στις Βρυξέλλες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα του Κοσόβου.

Οι αντιπροσωπείες Βελιγραδίου – Πρίστινας, με επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς, και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κοσόβου, Εντίτα Ταχίρι, συναντήθηκαν χθες, με πρωτοβουλία της κ. Άστον για να συζητήσουν το θέμα του «Πάρκου Ειρήνης», έκτασης με λουλούδια και φυτά, που δημιούργησαν οι Σέρβοι στο μέσο της κεντρικής γέφυρας του ποταμού Ίμπαρ στις 18 Ιουνίου, αφού πρώτα απομάκρυναν το οδόφραγμα που είχαν στήσει πριν από τρία χρόνια. Οι αρχές της Πρίστινας ζητούν την απομάκρυνση του πάρκου, το οποίο χαρακτηρίζουν νέο οδόφραγμα και εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση η Εντίτα Ταχίρι είπε ότι επιτεύχθηκε σταδιακή απομάκρυνση των εμποδίων και των οδοφραγμάτων από τη γέφυρα και ο Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι το «Πάρκο Ειρήνης» παραμένει.

«Οι ομάδες εργασίας εξέτασαν το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο με βάση τη συμφωνία των Βρυξελλών και αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά τους τρόπους, με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει σε οποιαδήποτε σχέδια για τη γέφυρα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές» δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

«Ως πρώτο βήμα, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν το γραφείο του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ στο Κόσοβο να αναλάβει τεχνική αξιολόγηση της κατάστασης της γέφυρας στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα», υπογράμμισε.

Απευθύναμε έκκληση στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια δεν έχει συμφωνηθεί με την άλλη πλευρά στην κεντρική γέφυρα και στις υπόλοιπες γέφυρες στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, δήλωσε η κ. Κοτσιγιάντσιτς και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες να εργάζονται από κοινού για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Το «Πάρκο Ειρήνης» θα παραμείνει στη γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ που συνδέει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, δήλωσε ο κ. Τζούριτς μετά τη λήξη της συνάντησης στις Βρυξέλλες.

Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλύτερο κλίμα, από την προηγούμενη, στις 11 Ιουλίου.

«Συμφωνήθηκε να παραμείνει το πάρκο, η ΕΕ να κάνει αποτίμηση της κατάστασης στη γέφυρα και τις επόμενες εβδομάδες να συνεχιστούν οι συνομιλίες για τον τρόπο με τον οποίο θα διευθετηθεί η κατάσταση στη ζώνη γύρω από τη γέφυρα» ανέφερε.

Ο κ. Τζούριτς είπε ότι αιφνιδιάστηκε με τη δήλωση της Εντίτα Ταχίρι ότι δήθεν συμφωνήθηκε η απομάκρυνση του «Πάρκου Ειρήνης» και τόνισε ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι ακριβώς το αντίθετο.

Λίγο πριν απευθυνθεί στα ΜΜΕ ο κ. Τζούριτς, η Εντίτα Ταχίρι δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για σταδιακή απομάκρυνση των εμποδίων και των οδοφραγμάτων από τη γέφυρα και τη γύρω περιοχή.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους νόμους του Κοσόβου πρέπει να επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων στη γέφυρα που συνδέει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Επίσης είπε ότι οι ομάδες εργασίας της Πρίστινας, του Βελιγραδίου και της ΕΕ έως το Σεπτέμβριο θα έχουν την τελική αποτίμηση και στη συνέχεια θα καθοριστούν οι προθεσμίες υλοποίησης των συμφωνηθέντων.